Advertorial

De oorzaken van een slecht gehoor

“Wat zeg je?” Steeds meer Belgen hebben te kampen met gehoorverlies. Bij 55-plussers is dat liefst één op vijf. Maar wat is de reden? Er zijn zoveel verschillende oorzaken. De zoektocht daarnaar én de oplossing begint met je gratis audiogram bij een Amplifon hoorcentrum in je buurt. Inclusief professioneel advies.

Is een hoortoestel een oplossing? Samen met een behandeling? Of is een operatie misschien nodig? Om je gehoorprobleem te verzachten of op te lossen, moet je eerst weten welke aandoening je hebt. De deskundige audiologen van Amplifon analyseren alle facetten van je gehoor en verwijzen je na een gehoortest door naar een medisch specialist. Die analyse in het Amplifon hoorcentrum is dus een eerste belangrijke stap en die kost je helemaal niets.

Ouderdomsslechthorendheid

De meeste klachten bij vijftigplussers gaan over presbyacusis of ouderdomsslechthorendheid. Opgestapelde kleinere beschadigingen over de jaren heen eisen hun tol. Het hoorzintuig gaat achteruit en de kwaal treedt op aan beide oren tegelijk. De hoge tonen verdwijnen het meest, je hoort de telefoon niet meer rinkelen en gesprekken volgen wordt moeilijk als er veel omgevingsgeluid is. Nefast voor je sociaal leven. Genezen zit er doorgaans niet meer in, maar met een compact, elegant, digitaal gehoortoestel van Amplifon gaat de wereld voor je open. De audioloog vertelt er je graag alles over.

Opgestapelde kleinere beschadigingen over de jaren heen eisen hun tol.

Opnieuw horen

Tinnitus is een andere veelvoorkomende aandoening. Wie lijdt aan tinnitus, hoort een constant fluitend of zoemend geluid. Bij ongeveer 10 tot 30% van de Belgen is tinnitus vastgesteld. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk. Hevige lawaaiblootstelling, bepaalde geneesmiddelen, een hoofdtrauma of andere medische oorzaken. Dé behandeling is er nog niet maar een hoortoestel op maat kan het gehoorverlies wel opvangen.

De oorzaken van een slecht gehoor

En dan heb je nog hyperacusis, een overgevoeligheid of intolerantie voor bepaalde geluiden. Perceptief gehoorverlies komt door een defect in het binnenoor. En otitis – oorontsteking – treft over het algemeen kinderen tussen de 6 maanden en de 3 jaar, maar ook volwassenen kunnen getroffen worden. Als otitis niet goed behandeld wordt, kan het leiden tot gehoorverlies of zelfs totale doofheid in de ergste gevallen. De ziekte van Ménière is een progressieve aandoening die het gehoor- en evenwichtsorgaan aantast. Er is geen behandeling maar wel hulpmiddeltjes om de ziekte draaglijker te maken. Juist, een hoortoestel van Amplifon is er eentje van.