Een computer in je oor
Het is nauwelijks zichtbaar, capteert geluid en geeft het versterkt weer af, en vormt een staaltje van technologisch vernuft... een hoorapparaat. Zelfs bij licht gehoorverlies is zo’n toestel al zinvol, omdat het je gehoor merkbaar verbetert. En uiteraard speelt ook je persoonlijke gevoel mee.
Vergt het volgen van gesprekken of het beluisteren van muziek steeds meer inspanning? Ook bij matig gehoorverlies ben je er maar best zo vroeg mogelijk bij. Bij Lapperre kan je je gehoorprofiel laten bepalen op basis van de klassieke tonentest, een spraaktest in stilte en met omgevingslawaai, en een vragenlijst die peilt naar je persoonlijke hoorsituatie. Na controle bij een NKO-arts, kan je vervolgens met een voorschrift vrijblijvend en kosteloos een hoortoestel testen gedurende een maand. Om het contrast met opnieuw scherp horen niet te groot te maken, zeker bij mensen met zware gehoorproblemen, wordt de versterking tijdens deze proefperiode stelselmatig opgebouwd. Via tussentijdse aanpassingen – het juiste volume regelen, stoorgeluid wegfilteren -, wordt het toestel perfect afgestemd op jouw persoonlijke gehoorcapaciteit.
Hoe werkt het?
In elk hoorapparaat zitten drie onderdelen. Een microfoon die het geluid opvangt, een versterker die het geluid versterkt, en een luidspreker die het geluid weer afgeeft aan het oor. Hoe meer microfoons, hoe doeltreffender ze het geluid vanuit verschillende richtingen weten op te vangen. Maar wat de werking vooral optimaliseert, is de versterker met chip. Als een minicomputer gaat deze het inkomende geluid zodanig fijn bewerken, dat hij bijna elk gehoorprobleem compenseert. Bij lichte gehoorschade bijvoorbeeld, wanneer nog natuurlijke geluiden te detecteren vallen, zal een hoorapparaat enkel die frequenties versterken die niet langer hoorbaar zijn – de rest blijft ongemoeid. De nieuwste toestellen gaan nog verder: dankzij bluetooth-technologie kan je ze ook koppelen aan je smartphone of Tv-toestel, en hoor je het geluid rechtstreeks in je hoortoestellen.
Omdat de noden en types gehoorverlies voor iedereen anders zijn, bestaan hoorapparaten in verschillende vormen en maten. Ontdek er hier meer over.
Look & feel
Er bestaan in-het-oor- en achter-het-oor-toestellen. Bij de eerste speelt het esthetische aspect vaak een rol en zijn de toestelletjes wat kleiner en soms zelfs volledig onzichtbaar. Bij achter-het-oor zit de technologie achter het oor verstopt, met slechts een fijn buisje dat van de versterker naar de oorschelp loopt. Hoewel veel mensen initieel denken dat ze voor het uitzicht eerder in-het-oor wensen, is achter-het-oor het populairst.
En het gebruiksgemak? ’s Avonds haal je ze uit je oren en laad je ze op – de in-het-oor apparaten gebruiken momenteel nog batterijen -, ’s ochtends doe je ze fully charged weer in. Makkelijk zat.
Kleinkinderen
“Kwamen vroeger vooral 70 plussers aankloppen voor een hoortoestel, zien we tegenwoordig steeds vaker zestigers”, vertelt audiologe Ellen Parmentier. “Dikwijls nog actieve mensen met een job of een druk sociaal leven. Die helaas ook stammen uit een tijd waarin voor auditieve bescherming weinig of geen aandacht was. Maar vooral wanneer er kleinkinderen komen wordt het plots zonneklaar: van hen willen ze geen woord meer missen!”
Ontdek meer over de oplossingen van Lapperre op lapperre.be