Advertorial

Telascicabaai © Zoran Jelaca, bron CNTB

Het andere Kroatië : Van onontdekte steden naar wondermooie natuur

Kroatië roept beelden op van paradijselijke eilanden en romantische steden zoals Dubrovnik. Maar het land aan de Adriatische Zee heeft nog zoveel meer te bieden. Op rijafstand van de prachtige historische kustplaatsen Zadar en Sibenik liggen een paar adembenemende natuurparken. Perfect om een citytrip met een actieve ontdekkingsvakantie te combineren.

Het goed bereikbare Zadar en de centrale kuststad Sibenik liggen op amper 85 km van het elkaar. Wie dat wil, kan ze dus gerust allebei verkennen en die cultuurtrip afwisselen met uitstappen naar unieke natuurparken of sportieve activiteiten. En hoewel beide steden onmiddellijk bekoren met hun rijke geschiedenis, charmante straatjes en onweerstaanbare mediterrane sfeer, hebben ze toch een eigen gezicht.

Zadar
Zadar© Ivo Biocina, bron CNTB

Zonsondergang in Zadar

In Zadar reis je van het forum en de zuilen uit de Romeinse tijd zomaar naar een Venetiaanse klokkentoren of verdedigingsmuur. Onderweg kom je trendy cafés, hippe loungebars en traditionele ‘konoba’s – eethuisjes of tavernes – tegen, waar je de beroemde maraschino-kersenlikeur, de schapenkaas van het eiland Pag of een stoofschotel met vis en krab kunt proeven. Legendarisch is de zonsondergang van Zadar, volgens suspensemeester Alfred Hitchcock de mooiste van de wereld. Een hedendaagse Kroatische architect heeft daar nog een ander schouwspel aan toegevoegd: een stenen orgel dat door de golfkracht van de zee wordt bespeeld en een cirkelvormige glasplaat met ingebouwde fotovoltaïsche cellen die na zonsondergang een kleurige lichtshow geven.

Zee orgel Zadar
Zee orgel Zadar© Luka Esenko, bron CNTB

Het Kroatische hart van Sibenik

Uniek: Sibenik is niét door de Romeinen of Grieken gesticht, wel door Kroatische stammen. Later kwam de stad aan de pittoreske baai waarin de Krka-rivier uitmondt ook in Venetiaanse, Hongaarse en Habsburgse handen, net zoals de rest van de regio. Blikvanger is de Sint-Jacobuskathedraal, een meesterwerk van Kroatische renaissance met een ovaalronde koepel en verbluffend beeldhouwwerk, sinds 2000 Unesco Werelderfgoed. Beroemd zijn ook de vier forten, één ervan is vandaag een prachtige concert- en rockfestivallocatie. In het oude centrum is het heerlijk ronddwalen in de wirwar van fotogenieke straatjes. Proef er zeker specialiteiten zoals kaas gerijpt in schaapshuid, vers gegrilde vis, wilde oesters en de uitstekende Kroatische wijn.

Fort Barone, Sibenik
Fort Barone, Sibenik© Ivo Biocina, bron CNTB

Op verkenning in natuurparken

Kroatië telt verschillende nationale parken, sommige kun je makkelijk als dagtrip vanuit Zadar of Sibenik, of als etappe van een roadtrip door het binnenland inplannen. Als je maar één park wilt bezoeken, zijn de bekende Plitvicemeren een prima keuze. De puzzel van meren en watervallen in alle tinten blauw en groen, omringd door dichte bossen en kalksteen, is echt onwerkelijk mooi. Met zijn karstlandschap van rotsen, canyons, grotten en naaldbossen doet het nationale park Paklenica dan weer aan het wilde westen denken. Het is een paradijs voor wandelaars, mountainbikers, klimmers en speleologen. Een andere topper zijn de vele watervallen van Krka in een decor van intens groene bossen en wilde planten. Heel anders is het beschermde natuurgebied rond het Vranameer, vlak bij de kust: een fascinerend drasland met een enorme vogelrijkdom. Ter plaatse zijn er mountainbikes en kajaks te huur. Lonken de zee en de eilanden? Dat hoeft geen klassiek strandbezoek te worden. Op de 89 ongerepte Kornati-eilanden, een grillige verzameling witte rotsen in een heldere azuurblauwe zee, is de natuur verbazend divers. In de oude vissersdorpjes met middeleeuwse kerkjes lijkt de tijd soms stil te staan. Ook de Telascicabaai met zijn steile kliffen is een aanrader: een onvergetelijke plek voor een kanotocht, met veel kans op het spotten van dolfijnen. Snorkel- en duikliefhebbers ontdekken hier een wonderlijke onderwaterwereld met zeldzame koralen en fraai gesteenten.

Kornati-eilanden
Kornati-eilanden© Ivo Pervan, bron CNTB

Praktisch

In het zomerseizoen zijn er rechtstreekse vluchten naar Zadar vanuit Brussel, Charleroi, Eindhoven en Maastricht. De ideale citytrip met een vluchttijd van ongeveer twee uur.

Voor langere vakanties is de afstand van 1500 km geschikt met de wagen.

Nog meer inspiratie? Surf naar feeds.croatia.hr voor andere natuurparels, sportieve activiteiten en verrassende steden.