Advertorial

© Keller, Schwarzwald Tourismus

Het Zwarte Woud is een wandel- en fietswalhalla

Het Zwarte Woud is een paradijs voor wandelaars en fietsers. De paden en routes zijn er net zo gevarieerd als de natuur zelf. Trek je wandel- en fietsschoenen aan, en ga op ontdekking door dichte wouden, zonnige wijngaarden en machtige riviervalleien.

6.000 vierkante kilometer: het is een cijfer waarvan je gaat duizelen. Zo immens groot is het Zwarte Woud, het grootste bosgebied van Duitsland. De Romeinen noemden het gebied ‘Silva Nigra’, het donkere woud, omdat het zo ondoordringbaar oogt. Niet te verwonderen inspireerde het bosgebied ook de gebroeders Grimm voor hun wereldberoemde sprookjes. Maar tegelijk biedt het grootste middelgebergte van Duitsland je meer afwisselende landschappen dan je wel denkt. Naast donkere bossen vind je hier zonovergoten wijngaarden, spectaculaire diepe canyons en ook 321 grote en kleine dorpen. In totaal doorkruisen meer dan 23.000 kilometer aan wandelpaden het landschap. Ze voeren je naar tientallen spectaculaire panorama’s op bergen, beboste heuvels en uitgestrekte meren.

Het Zwarte Woud is een wandel- en fietswalhalla
© Klaus Hansen, Schwarzwald Tourismus

Korte of lange afstanden? In het Zwarte Woud komt élk type wandelaar aan zijn trekken. Een echte hiking trail met prachtige panorama’s is de Feldbergsteig. Die is 12,4 kilometer lang, en leidt langs smalle paadjes naar adembenemende uitzichten in het natuurgebied met de hoogste berg van het Zwarte Woud. Vanuit Herrenwies bij Baden-Baden vertrekt een schitterende wandeling van 5,5 uur die je door een dicht sparrenwoud omhoog voert naar de Badener Höhe. Dat is een vlakte op 1.002 meter hoogte waar de wind krachtig waait, met de historische Friedrichsturm als herkenningspunt. Via een met boomwortels bezaaid bospad bereik je een door hoge sparren omzoomd meertje, waar geen mens komt en dat een echte beloning is voor je inspanningen. Voor gezinnen met kinderen is het Wildkatzenpfad Bad Herrenalb een topper. Dat belevenispad laat je kennismaken met een Europees oerbos waarin vroeger lynxen en andere roofdieren leefden.

Het Zwarte Woud is een wandel- en fietswalhalla
© #heimatSchwarzwald

Of fietsers hier dan niets te zoeken hebben? Toch wel! Zeker mountainbikers en wielertoeristen vinden het heuvelachtige landschap aan de grens met Frankrijk en Zwitserland een kolfje naar hun hand én kuitspieren. Honderden kilometers aan mountainbikeroutes en single trails voor gravelbikes geven meer dan genoeg inspiratie voor een stevige én uitdagende fietsweek. Maar zelfs de minder getrainde fietser komt aan zijn trekken in het Zwarte Woud. Daarvoor zorgen de meer dan 200 punten en verhuurstations voor e-bikes, die je een duwtje in de rug geven om de mooiste panorama’s te ontdekken.

Het Zwarte Woud is een wandel- en fietswalhalla
© WOM, Andreas Meyer

Nog meer Zwarte Woud ontdekken doe je hier!

Het Zwarte Woud is een wandel- en fietswalhalla