Advertorial

Hoe persoonlijker het afscheid, des te mooier de herinnering

Afscheid nemen van iemand die je na aan het hart ligt, is zwaar. Maar met een gepersonaliseerde uitvaart kan het ook een mooi en warm moment zijn. Een ceremonie die helemaal in het teken van het leven van de overledene staat, maakt van die laatste groet een ultiem eerbetoon en houdt de dierbare levend.

Leef nu, voor vandaag en voor later

Samen innige momenten delen en zo herinneringen maken – dat is leven. Het is iets wat de meeste mensen, naarmate ze ouder worden, alsmaar meer gaan beseffen. Daarbij zijn vooral de kleine gelukjes van onschatbare waarde: een goed gesprek tijdens een boswandeling, samen een ijsje eten in de tuin of het haast in je broek doen van het lachen om een gedeeld binnenpretje. Het zijn stuk voor stuk momenten om te koesteren.

In al die levensvreugde schrikt nadenken over de toekomst soms af. Toch is het belangrijk om al even stil te staan bij wat er moet gebeuren als jij of je naasten er niet meer zijn. Want als je weet dat de belangrijkste zaken voor je uitvaart geregeld zijn, schenk je jezelf en je dierbaren gemoedsrust. Een belangrijke voorwaarde om ongeremd, zonder zorgen en net nog dat tikkeltje harder van het leven te genieten.

Wacht niet tot het te laat is

Rouwconsulenten bij uitvaartspecialist DELA wijzen erop dat terugblikken op mooie momenten, die je samen hebt beleefd, veel troost biedt. Daarom is het belangrijk om nù zo veel mogelijk herinneringen te maken en om de mensen die je liefhebt, regelmatig te zeggen dat je hen graag ziet. Persoonlijk, via een lief berichtje of een leuk kaartje. Bij een specifieke gelegenheid maar ook gewoon spontaan.

Je liefde tonen hoeft echter heus niet altijd met woorden. Waarom je partner, beste vriend of vriendin niet eens verrassen met een fleurig boeketje bloemen? Je (schoon)dochter of -zoon het familierecept voor je befaamde appeltaart meegeven? Een wijze levensles delen met je kleinkind? Een foto laten afdrukken van jaren geleden waarop je intens gelukkig met iemand was, en die aan hem of haar cadeau geven? Een schouderklopje voor die persoon die je bewondert om wat hij of zij doet?

Het zijn kleine gebaren met een grote impact. En net die maken een verschil en blijf je onthouden.

Hoe persoonlijker het afscheid, des te mooier de herinnering

Ceremonie op maat

Het is een trend: steeds meer mensen leggen hun uitvaartwensen vooraf in een zogenaamde wilsbeschikking vast. Ze bepalen zelf de locatie van de afscheidsplechtigheid, de teksten en muziek en zelfs het soort kist of urne. Op die manier wordt een ceremonie een weerspiegeling van iemands leven en persoonlijkheid. Want iedereen is uniek en verdient een individueel afscheid, in de vorm van een plechtigheid die aansluit bij de levensstijl, hobby’s of interesses van de overledene.

Tijdens zo’n uitvaart is er uiteraard aandacht voor de pijn en het verdriet van de nabestaanden. Maar tegelijk wordt ook plaats gemaakt om met een glimlach terug te kijken op al die mooie herinneringen. De alledaagse momenten die achteraf onvergetelijk blijken te zijn. Anekdotes die weergeven wie de overledene echt was en wat hem of haar zo bijzonder maakte. Een kenmerkende uitspraak of een typerende gewoonte. De levensvreugde die die persoon uitstraalde. Dat is wat je onthoudt en in je hart draagt. Het zorgt voor warme herinneringen die blijven beklijven.

Ontzorg jezelf en je naasten

Een afscheidsceremonie zoals jij het wil? Daar kan je nu al voor zorgen. In een digitale wilsbeschikking leg je al je wensen voor je uitvaart vast. Een hele geruststelling voor jezelf én voor je nabestaanden. Want zo bespaar je hen heel wat moeilijke beslissingen.

Met de tool op de website van DELA vul je vlot je online wilsbeschikking in. Je hoeft hiervoor zelfs niet eens DELA-klant te zijn. Surf hiervoor naar www.digitalewilsbeschikking.be.

Afscheid is geen bandwerk

De vraag naar persoonlijke afscheidsmomenten blijft groeien. Dat merkt men ook bij uitvaartspecialist DELA. Terwijl vroeger de begrafenisondernemingen grotendeels instonden voor de invulling van een dienst – met een eerder kille standaardplechtigheid tot gevolg – zijn ceremonies tegenwoordig veel individueler. De uitvaartadviseur speelt nog steeds een belangrijke rol en levert ook vaak inspiratie, maar steeds meer mensen geven al van bij het begin aan dat ze op een persoonlijke manier van hun dierbaren afscheid willen nemen. Dat gebeurt onder andere met doelbewust gekozen muziekfragmenten, pakkende foto’s of zelfs video’s en zelfgeschreven speeches. In één van haar blogartikels deelt DELA tips voor het schrijven van zo’n pakkende afscheidsrede.

Hoe persoonlijker het afscheid, des te mooier de herinnering

Speciale uitvaartformules

En het kan zelfs nog buitengewoner. Zo zitten, deels ook aangewakkerd door de coronapandemie, diensten in de openlucht aanzienlijk in de lift. Het biedt de nabestaanden de gelegenheid om op een serene manier en in een vertrouwde omgeving, waar vaak ontelbare onvergetelijke momenten zijn gedeeld, afscheid te nemen. En ook motoruitvaarten en zelfs ecologische ceremonies, waarbij ter nagedachtenis van de overledene een boom wordt geplant, zijn al lang geen uitzondering meer. En waarom zou dat ook? Een mooier eerbetoon dan een plechtigheid die volledig in het teken van de overledene staat, kan je je niet indenken.

DELA is er voor jou

DELA staat voor ‘Draagt Elkanders Lasten’ en is gespecialiseerd in het ontzorgen rondom overlijden en afscheid. DELA heeft een brede expertise opgebouwd in de organisatie en het verzekeren van uitvaarten. Daarnaast staat DELA ook in voor nabestaandenzorg, dat helpt bij het regelen van praktische en administratieve taken die bij een afscheid komen kijken, en biedt waar nodig ook emotionele ondersteuning.

Surf naar www.dela.be voor meer informatie.