Advertorial

© Jan Opdekamp

Muziek doet personen met dementie herleven

Muziek maakt deel van ons leven, maakt ons blij, doet ons lachen. Muziek helpt ons om geweldige momenten te herinneren... Het helpt ons om gezellig samen te zijn of om feest te vieren. Bij Armonea wordt veel belang gehecht aan muziek, ook bij personen met dementie.

Net omdat muziek zoveel positieve effecten heeft, zet Armonea volop in op muziek. Bijna elke week is er in elk woonzorgcentrum, assistentiewoning of residentie van Armonea wel iets te doen met muziek. “Of het nu een koor, een optreden of een groots playbackfeest met medewerkers en residenten in de hoofdrol is, er is in onze voorzieningen altijd wel een goede reden om samen te komen met muziek op de voor- of achtergrond”, zegt onze experte Sonja Sommeryns.

Muziek en dementie

Bij personen met dementie is het gebruik van muziek erg zinvol. Op een laagdrempelige manier kan je via muziek soms gemakkelijker contact leggen. Als het goed wordt gedaan, kan je via muziek zelfs de veiligheid, geborgenheid, erkenning en herkenning bevorderen. Muziektherapie kan in alle stadia van dementie ingezet worden om in contact te komen. Hiervoor zijn allerlei vormen en manieren mogelijk: zingen (zowel samenzang als voor iemand zingen), dansen of bewegen op muziek, muziek maken, in de handen klappen of tokkelen op maat van de muziek, luisteren naar muziek, een muziekconcert op DVD bekijken, met muziekinstrumenten, trillingen voelen, ...

Het neurologisch effect

Door de muziek worden bepaalde hersengebieden, zoals de kleine hersenen, de hersenstam en de amygdala geprikkeld. Deze laatste wordt ook het gevoelscentrum genoemd en is ook de reden waarom mensen emotioneel geraakt worden bij het horen van muziek. Muziek prikkelt ook het taalcentrum en dat is de reden waarom bijvoorbeeld personen met dementie soms niet meer in staat zijn om gesprekken te voeren maar bij het horen van een herkenbaar lied spontaan de tekst meezingt.

Muziekvoorkeuren leren kennen

Iedereen kent wellicht het fenomeen ’s morgens een liedje te horen en het de hele dag mee te zingen. Dat komt omdat muziek de kracht heeft lang in het geheugen te blijven hangen. Zo zal een bepaald lied, een televisietune of een lied uit de oude doos heel wat positieve herinneringen oproepen. Daarom hechten we er bij Armonea veel belang aan om als zorgverlener op de hoogte te zijn van de muziekvoorkeur van onze bewoners. Als de bewoner dat zelf niet meer kan, vragen we aan de familie om ons te vertellen welk lied hun familielid steeds zong, welk lied er op het huwelijksfeest gespeeld werd, welke rijmpjes men steeds aan de kinderen voordroeg ... Als zorgverlener kan het tijdens een zorgmoment een manier van communiceren zijn om voor de persoon met dementie te zingen, te neuriën.

Voor alle bewoners van Armonea

Voor alle bewoners organiseren we bij Armonea tal van festiviteiten, muziekgelegenheden en dansmomenten. Ook verjaardagsfeesten of andere feestelijkheden worden steeds opgeluisterd met muziek. Ook buiten de voorziening is het belangrijk om nog te kunnen genieten van een concert. Daarom organiseert Armonea op 30 september 2018 een benefietconcert rond het thema “Klassiek uit mijne tijd”. Bewoners krijgen gratis tickets en worden via bussen van Armonea naar de concertzaal gevoerd en daar ondersteund. Intussen verzorgen het harmonie-orkest, enkele solisten en presentator Warre Borgmans de show. De opbrengst gaat integraal naar de Alzheimerliga, dat we steunen via het Studio-Brussel-initiatief de Warmste Week.

Voor alle bewoners met dementie

Olivier Sacks, neuroloog, toonde aan dat het aanbieden van de favoriete muziek via een hoofdtelefoon mensen met dementie tot leven brengt en alert maakt. Daarom organiseert Armonea in enkele sites in testfase een individueel aanbod voor bewoners met dementie via MP3, een platenspeler of een CD-speler op de kamer. Ook samen muziek maken heeft mooie effecten op het welbevinden van de bewoners. In tal van voorzieningen wordt er samen muziek gemaakt, een koor gevormd of laten we een muzikant of zanger komen waardoor bewoners in kleine groepen kunnen genieten van de muziek of actief deelnemen. Ook een piano op de beschermde afdeling zorgt regelmatig voor opmerkelijke en ontroerende momenten.

Meer info?

Surf naar onze website of contacteer ons op het gratis nummer 0800 93 430.