Advertorial

© Hochschwarswald Tourismus GmbHDand Schultheiss

Ontdek het Zwarte Woud als culinair wandelparadijs

Het grootste middelgebergte van Duitsland biedt ontelbare mogelijkheden om volop afwisselende landschappen te ontdekken. Bijna 24.000 kilometer aan wandelpaden zijn er net zo gevarieerd als de natuur zelf. Strik je veters, en maak je klaar voor een tocht langs bergtoppen, wijngaarden en panoramapaden.

Wandelen in Baiersbronn

Met een oppervlakte van meer dan 6.000 vierkante kilometer vormt het Zwarte Woud het grootste bosgebied van Duitsland. In het centraal gelegen Baiersbronn is de natuur op z’n spectaculairst. De panoramische Schwarzwaldhochstrasse slingert zich klimmend en dalend door het Nationaal Park, en trakteert je op de mooiste postkaartplaatjes. Her en der vind je uitzichtsplatformen, zoals op de meer dan duizend meter hoge Schliffkopf. Een wandelnetwerk van maar liefst 550 kilometer maakt Baiersbronn tot de ‘wandelhemel’, waar je makkelijk een vakantieweek kunt vullen met wandelen. Bovendien is elk wandeltraject uitstekend bewegwijzerd, en vind je om de haverklap duidelijke routebordjes. Sparren en dennen vormen ook het decor voor een van de topattracties voor het hele gezin: het Baumwipfelpad in Bad Wildbad, dat je tot veertig meter hoog tussen de sparren voert. Beneden wacht nog de Wildline, een spectaculaire stalen hangbrug boven een diepe vallei. Schitterende selfie-spot!

Ontdek het Zwarte Woud als culinair wandelparadijs
© #heimatSchwarzwald

Per fiets door de wijngaarden

Baiersbronn is met zijn drie Michelin-sterrenrestaurants een unicum in Duitsland. Topchefs zoals Jörg Sackmann gaven de Duitse keuken een echte makeover, door traditionele ingrediënten zoals forel, ree, paddestoelen en ham om te toveren tot innovatieve culinaire hoogstandjes. Maar ook in de westelijke regio Baden kun je lekker eten en drinken.

Genieten én toch calorieën verbranden? Spring dan op de fiets voor de Badense Wijnfietsroute. Het prachtige fietstraject van 460 kilometer voert je langs uitgelezen fietspaden door de vijf wijngebieden van het Zwarte Woud. Onderweg maak je volop kennis met de wijndorpen, de kelders en de tientallen wijnboeren die hier de lekkerste wijnen maken. Elke wijnstreek heeft haar eigen gezicht, haar eigen terroir en dus ook eigen smaken en aroma’s. Die proef je tijdens de degustaties onderweg, en ’s avonds wachten er oogstrelende wijnhotels of comfortabele stacaravans midden in de wijngaarden. Een unieke belevenis!

Ontdek het Zwarte Woud als culinair wandelparadijs
© Schwarzwald Tourismus/Andreas Meyer

Neem de boot in Titisee

In het Hoge Zwarte Woud vind je prachtige stukken natuur, zoals de Bannwaldbossen bij Zweribach. Of Schluchsee en Titisee, twee plekken aan het water waar je het hele jaar door een echt vakantiegevoel krijgt. Scheep er in op een van de talrijke rondvaartbootjes, en geniet van het rustgevende uitzicht op de omliggende bergkammen van het Feldbergmassief. Die Feldberg is met zijn 1.493 meter de hoogste berg van het Zwarte Woud. Je bent er dagen zoet met het wandelnetwerk van meer dan 1.700 kilometer, dat je langs ongerepte bossen, imposante bergen en idyllische meertjes voert. Helemaal op de top van de Feldbergtoren kijk je zelfs uit op het Mont Blanc-massief en de Eiger en de Jungfrau in de Alpen.

Meer ontdekken over het Zwarte Woud? Klik hier!

Ontdek het Zwarte Woud als culinair wandelparadijs