Advertorial

Thuin © WBT JL Flemal

Tips voor leuke stadsbezoeken in Wallonië

Reizen in Wallonië en de Ardennen betekent ook steden en stadjes ontdekken. En elke stad heeft zijn eigen identiteit en schatten... Eén ding vind je overal: een warm onthaal. Wij selecteerden voor jou enkele bezoekwaardige steden, elk met aangename verrassingen voor jou in petto.

Thuin en zijn hangende tuinen

Ken je Thuin, dat kleine middeleeuwse stadje? Gelegen in Henegouwen, betovert het de bezoekers met zijn belfort (erkend door Unesco), smalle steegjes en verrassende hangende tuinen. Deze herbergen tegenwoordig ook wijnstokken, bestemd voor de distilleerderij van Biercée. Langs de 200 terrastuinen kan je ook een kunstroute volgen die je de stedenbouwkundige evolutie van de stad laat ontdekken.

Op wellness naar Spa

Deze kuurstad verwelkomt al sinds de Romeinse tijd bezoekers. Bekend voor zijn bronwater is Spa sinds juli 2021 zelfs erkend door Unesco. Geniet van een wellness en ontdek de vele pareltjes de stad, zoals het casino, de bronnen, het bos- en watermuseum, het charmante wasmuseum, de hippe winkels... De prachtige Hoge Venen liggen dichtbij voor een ontspannende wandeling. Voor de liefhebbers is het wereldberoemde racecircuit van Spa-Francorchamps ook in de buurt!

De trappistenstad Chimay

Tips voor leuke stadsbezoeken in Wallonië
© Château de Chimay asbl

Chimay ken je zeker al om zijn bier en de gelijknamige trappistenkazen. Deze worden geproduceerd binnen de Abdij Notre-Dame de Scourmont. In de Espace Chimay kunnen bezoekers enkele van de fabricagegeheimen van deze tweesterrenproducten ontdekken. Maar deze vriendelijke stad zit ook vol met historische monumenten, van de oude toren tot de collegiale kerk. Trek naar de wallen en steile steegjes die naar het Kasteel van Chimay leiden. Daar woont nog een echte prinses! De stad is het ideale vertrekpunt voor vele bewegwijzerde wandelingen of fietstochten.

Op stap in en rond Marche-en-Famenne

In Marche-en-Famenne is de voetganger koning. Het centrum met zijn 17e-eeuwse karaktervolle gebouwen en steegjes nodigt je uit om rond te slenteren. Enkele hoogtepunten van deze stad: het Famenne & Art Museum, het prestigieuze Château Van der Straten of de natuurlijke site van de Fond des Vaulx. Sportievelingen zullen ook naar hartenlust kunnen genieten van de vele gemarkeerde wandel-, fiets- of mountainbikepaden.

Mirwart
Mirwart© WBT – Jean-Paul Remy

Saint-Hubert en zijn prachtige woud

Saint-Hubert, hoofdstad van de jacht, heeft prachtige monumenten, zoals de basiliek en het abdijpaleis, die verwijzen naar de legende van Sint-Hubertus. In de nabije omgeving ligt het grote Woud van Saint-Hubert met oneindige wandelmogelijkheden en een mooi wildpark. Nog een leuke verrassing midden in het woud is het Domein van de Fourneau Saint-Michel met 2 musea. Ook niet te missen is Mirwart, een van de mooiste dorpen in Wallonië.

De historische sites bij Waterloo

Tips voor leuke stadsbezoeken in Wallonië
© Mémorial 1815 – Bataille de Waterloo

Bij Waterloo moet je zijn om de laatste veldslag van Napoleon te herbeleven. Bezoek de Heuvel met de Leeuw, het Memoriaal 1815 en het Wellington Museum. Lekkerbekken genieten dan weer van een heerlijke suikertaart of bier gebrouwen op de hoeve van Saint-Jean, waar de gewonden in 1815 werden behandeld.

Ontdek meer over deze en andere bijzondere steden in Wallonië.