© Getty Images/iStockphoto

5 redenen om een 55-plusser aan te nemen

De komende weken worden in onze vijf Vlaamse provincies grootse netwerkevents georganiseerd voor en door werkzoekende 55-plussers. Ze doen dit omdat ze het niet gemakkelijk hebben op de arbeidsmarkt, ook al betekenen ze wel degelijk een meerwaarde.

Veel bedrijven zijn sceptisch om een 55-plusser aan te nemen. ‘Onterecht, want ervaren werknemers staan meer dan ooit hun mannetje’, stelt Liesbeth Jagers, Actief+ expert bij de VDAB. Om de vooroordelen over 55-plussers uit de wereld te helpen, lijst ze vijf voordelen op waarom deze doelgroep juist wél een meerwaarde is op de arbeidsmarkt.

1. Ze zorgen voor stabiliteit

Oudere medewerkers kunnen goed relativeren en weten het hoofd zelfs in stressvolle situaties koel te houden. Ook in hun persoonlijke omgang met collega’s zijn ze dikwijls rustiger en diplomatischer dan hun jongere collega’s. Ze zorgen daardoor voor stabiliteit en sereniteit op de werkvloer. Conflicten en frustraties worden zo beperkt en dat komt het hele bedrijf ten goede. Bovendien hebben ze meer geduld bij het uitvoeren van lastigere taken, die daardoor grondiger worden uitgevoerd.

2. Ze liggen mee aan de basis van succes

Bedrijven die de ervaring van ouderen kunnen combineren met de nieuwe visies van jongeren, weten zich vaak te ontpoppen tot succesvolle bedrijven. Beide generaties leren immers van elkaar. Enerzijds kan de oudere generatie de jongere generatie ervan weerhouden fouten te maken die zij in het verleden heeft begaan. Anderzijds zorgen de jongere generaties voor een frisse blik en een introduceren ze nieuwe, efficiënte werkmethodes. Een bedrijf met een diversiteit aan leeftijden blijft zichzelf steeds uitdagen en komt zo tot een ‘best of both worlds’.

3. Ze zijn trouwe experts

Doordat ze al van verschillende vruchten op arbeidsmarkt hebben geproefd, weten 55-plussers dat het gras niet altijd groener is aan de overkant. Een bevraging van VDAB bij 1.000 Vlamingen gaf aan dat 3 op de 4 werknemers boven de 50 er zelfs niet meer aan denken om het bedrijf zomaar te verlaten. Door hun loyaliteit zijn ze ook als de beste op de hoogte van het reilen en zeilen in een bedrijf. Ze zijn dan ook de geknipte personen om hun expertise aan de jongere generatie over te dragen.

4. Ze zijn flexibel

Wanneer 55-plussers dan toch noodgedwongen moeten uitkijken naar een ander beroep, zijn ze bereid zich flexibel op te stellen. Flexibele werkuren, deeltijds werken of als freelancer ingeschakeld worden, schrikt hen niet af. 55-plussers zijn zich ervan bewust dat bedrijven aarzelen om een ‘ouder persoon’ in dienst te nemen, en zijn daarom extra gemotiveerd om hun beste beentje voor te zetten. Hun gezinssituatie verschilt bovendien van die van jongere collega’s: meestal zijn hun kinderen het huis al uit. Daardoor zijn de 55-plussers minder gebonden aan de traditionele vakanties en staan ze klaar wanneer anderen massaal op vakantie willen gaan.

5. Ze zijn actief

De huidige 55-plussers maken deel uit van een werklustige generatie die het belang van werk voor haar financiële en sociale situatie maar al te goed beseft. Op korte termijn zijn ze vaak minder afwezig dan hun jongere collega’s. Werkzoekende 55-plussers blijven bovendien niet bij de pakken zitten. Zo zetten meer dan tweehonderd 55-plussers momenteel vrijwillig hun schouders onder de netwerkevents van de VDAB, die werkgevers en werkzoekende 55-plussers met elkaar in contact brengen. Dat bewijst dat 55-plussers hun energie graag in een nuttig doel investeren.

Meer weten over de netwerkevents? Lees dan: 55-plussers organiseren netwerkevents voor 55-plussers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content