© Getty Images/iStockphoto

Btw-verlagingen voor digitale publicaties en (elektrische) fietsen

Vanaf 1 april geldt een nultarief voor btw op digitale kranten en tijdschriften en een btw van 6 procent voor e-books en periodieke digitale publicaties. De Kamercommissie Financiën heeft daarover dinsdag een wetsvoorstel goedgekeurd. Ook de btw op de aankoop van een fiets of elektrische fiets verlaagt van 21 naar 6 procent.

Voor papieren kranten en tijdschriften bestond al een nultarief. Indien ook de plenaire Kamer binnenkort het licht op groen zet, dan breidt dat nultarief uit naar digitale publicaties. Voor kranten en tijdschriften die minder dan 48 keer per jaar verschijnen, blijft het btw-tarief liggen op 6 procent, zowel op papier als digitaal. Voor e-books daalt het tarief van 21 naar 6 procent.

Luk Van Biesen, die het wetsvoorstel indiende, benadrukt dat de tijden veranderd zijn. ‘Heel veel mensen lezen digitaal. Het is niet meer dan logisch dat er een gelijkschakeling komt tussen publicaties op papier en digitale publicaties’, vindt hij. Minister Alexander De Croo gelooft dat de btw-verlaging de sector een flinke boost zal geven. Met de wetswijziging schikt ons land zich ook naar de Europese regels.

Een andere btw-verlaging die dinsdag unaniem werd goedgekeurd, is die op de aankoop van fietsen en elektrische fietsen. Voortaan geldt een tarief van 6 in plaats van 21 procent. De Europese Commissie moet hiervoor wel nog haar fiat geven.

‘Een rechtstreekse korting van 15 procent op de factuur, is een sterke maatregel om het gebruik van de fiets aan te moedigen’, reageert een verheugde Laurent Devin, die het initiatief nam voor het wetsvoorstel.

Partner Content