© iStock

Buitenlandse webwinkels: laat je niet verrassen!

We kopen steeds meer online, vaak ook bij winkels die zich in een ander land bevinden. Hoe zit het dan eigenlijk met de btw op die producten die we kopen? En komen er nog andere kosten bij?

Uit Europa

Vooreerst is het belangrijk te weten of de webwinkel zich al dan niet in de EU bevindt, het adres moet op de website te vinden zijn. Is dat het geval en gaat het om een grote webwinkel (die jaarlijks een omzet van meer dan € 100.000 in ons land realiseert), dan is de btw van het land van de koper van toepassing. Koop je dus iets bij het Nederlandse bol.com of bij het Duitse Zalando is er dus geen verschil met een Belgische webwinkel, want je betaalt de btw toch aan Belgisch tarief.

Kleinere winkels kunnen wel het btw-tarief van hun land aanrekenen. Het kan dus wel dat een product dat je in het buitenland koopt omwille van het lager btw-tarief (bv. in Luxemburg is dat 17% en in Duitsland 19) bij de eindafrekening goedkoper uitvalt, tenminste als dit niet wordt geneutraliseerd door duurdere leveringskosten. Daarmee is voor aankopen binnen de EU de kous af, want er bestaan geen invoerrechten tussen de lidstaten, wel eventueel accijnzen maar enkel voor bepaalde producten (alcohol, tabak, ...).

Uit China of de States

Koop je iets in een webwinkel buiten de EU, dan komen er ook invoerrechten bij, maar enkel voor producten boven de € 150. Het bedrag van die invoerrechten verschilt per productcategorie. Bij een aankoop onder de € 22 betaal je geen invoerrechten en ook geen btw.

Tussen de 22 en € 150 betaal je wel btw, maar nog steeds geen invoerrechten. Die btw is net als bij een grote webwinkel het btw tarief van België. Let op! Die btw wordt wel geheven op de aankoopwaarde plus de verzendingskosten en eventueel de invoerrechten. Dus als je aankoop maar € 18 kost, maar er komen € 5 verzendingskosten bij, kom je boven de € 22 uit en betaal je wel btw op dit volledige bedrag. Vallen de verzendingskosten dus hoog uit, dan stijgt de btw mee. Daarenboven rekent de pakjesdienst ook inklaringskosten aan voor het afhandelen van de douaneformaliteiten (bv bij Bpost € 12 voor een product van minder dan € 150).

Al die bijkomende kosten (btw, invoerrechten, afhandelingskosten) betaal je pas bij de aflevering aan huis, aan de postbode of koerier dus. Betaal je dit niet, dan kan je het pakje niet in ontvangst nemen. Die oorspronkelijk zeer aanlokkelijke prijs kan dus in de realiteit nog sterk oplopen, tenminste als je pakje door de douane wordt gecontroleerd, waaraan vooral kleine pakjes vaak ontsnappen. Die douane controleert ook op namaakproducten en kan op bepaalde producten ook nog stevige antidumpingsrechten aanrekenen.

Bij problemen kan je de ombudsdienst van de postsector contacteren (www.omps.be). Op www.dutycalculator.com bereken je de eventuele douane- en andere kosten voor aankopen buiten de EU.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content