© iStock

De hondenverzekering: kwispelend door het leven

Naar de veearts met je hond, dat telt door. Een ziektekostenverzekering dan maar? Maar hoeveel kost dat? En wat krijg je terugbetaald?

Mijn hond moest geopereerd worden na een darminfarct, dat heeft me 650euro gekost. Of nog: twee bezoeken aan de dierenarts en ik zit al aan 600euro kosten voor mijn Golden Retriever, terwijl het lang niet zeker is dat alle problemen nu achter de rug zijn. Je hoeft maar even te luisteren naar de verhalen van hondenbaasjes om te begrijpen dat dierenartskosten zwaar kunnen wegen op je budget.

Daarom zijn huisdieren in sommige landen, zoals Zweden, verzekerd tot 80%. Maar hoe zit dat bij ons? Ook hier zitten verzekeringspolissen voor honden en katten in de lift. Twee grote spelers proberen deze markt in te palmen: Corona Direct – een filiaal van Belfius – en SantéVet, dat in België door Axa wordt verdeeld.

Afhankelijk van de leeftijd

“Wij verzekeren alle hondenrassen”, zegt Philippe Neyt, commercieel directeur bij Corona. “Je kan je hond al verzekeren voor een tiental euro per maand.” De hoogte van de premie hangt af van het ras en de leeftijd van je hond. Die moet dan wel gevaccineerd zijn. De verzekering komt niet tussen voor gezondheidsproblemen die al aanwezig waren voor je de verzekering onderschreef (het principe van alle verzekeringen). “Naargelang de gekozen formule worden de kosten terugbetaald van de veearts en de behandeling, tot een bedrag van 3.500euro. Bij elk schadegeval geldt een vrijstelling van 20% van de behandelingskosten, met een minimum van 150euro. Je dierenarts kan je vrij kiezen.”

“Wij betalen tot 2.200 euro aan dierenartskosten per jaar terug. Dat is voordelig, want het plafond geldt per jaar en niet per schadegeval”, stelt Valérie Cremona Knockaert, verantwoordelijke internationale ontwikkeling bij SantéVet. “Dit soort dekking is vooral interessant bij chronische ziekten zoals diabetes, allergieën of hartproblemen. In dat laatste geval bedragen de kosten voor medicatie algauw 70 tot 100euro per maand!” En hoeveel kost zo’n ziekteverzekering voor huisdieren? “De premies starten vanaf een twaalftal euro per maand. Gemiddeld betalen verzekerden zo’n 25euro. We bieden drie formules aan, steeds omnium – zowel bij ziekte, ongeval als chirurgie. Afhankelijk van het tarief, schommelt de terugbetaling van de dierenartskosten tussen 50% en 90%. De franchises bedragen 20 tot 60 euro.”

Duurder naargelang het ras

Hoe verklaar je dit verschil in tarieven? “Je verzekert een chihuahua niet op dezelfde manier als een Duitse herder. En dat is geen kwestie van grootte, maar van ras”, verduidelijkt Valérie Cremona Knockaert. “Zo hebben honden met een platte snuit, zoals buldogs of mopshonden, meer neus-, keel- en oorproblemen. Dierenartsen bepalen mee onze prijzen, wij houden rekening met hun aanbevelingen.” SantéVet verzekert ook katten. “Daar voorzien we een jaarlijks budget van maximum 80 euro voor preventiemaatregelen zoals sterilisatie, chipregistratie en vaccinatie.”

Partner Content