De tax shelter voor start-ups: beleggen met fiscaal voordeel

Op 1 juli 2015 gaat het Start-up Plan van start, een fiscaal voordeel voor wie investeert in jonge bedrijven.

Het Start-up Plan is een pakket van 4 maatregelen om start-ups, jonge groeibedrijven en kmo’s te steunen. De Start-ups die in aanmerking komen mogen maximaal 4 jaar oud zijn.

Kmo’s en micro-ondernemingen

– Een kmo is een vennootschap die aan minstens 2 van volgende criteria beantwoordt: een balanstotaal van max. ? 3.650.000, een omzet van max. ? 7.300.000, een gemiddeld personeelsbestand gedurende het jaar van maximaal 50.

– Een micro-onderneming is een bedrijf dat aan minstens 2 van volgende criteria beantwoordt: een balanstotaal van max. ? 350.000, een omzet van max. ? 700.000, een gemiddeld personeelsbestand gedurende het jaar van maximaal 10.

Hoeveel mag je investeren?

Het fiscaal voordeel wordt toegekend bij rechtstreekse investeringen in ondernemingen en indirecte investeringen via een crowdfunding-platform of een startersfonds. Als particulier mag je max. ? 100.000 per jaar investeren.

Fiscaal voordeel

Het fiscaal voordeel is een belastingvermindering tot 45 procent indien wordt geïnvesteerd in een start-up microvennootschap en een belastingvermindering van 30 procent in een start-up KMO-vennootschap.

De tax shelter geldt voor investeringen die vanaf 1 juli 2015 worden uitgevoerd.

Meer info: Je vindt een handleiding bij het Start-up Plan op Digital Belgium, www.decroo.belgium.be

Partner Content