© belga

“Een op de vijf krijgt minder pensioen”

Wie jong begon te werken en de pech heeft ziek of werkloos te worden voor zijn 65ste, dreigt tot 113 euro pensioen per maand te verliezen. Dat blijkt uit een studie van de pensioenadministratie op vraag van de sociale partners, waarover de kranten van Mediahuis vandaag schrijven.

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine heeft een maatregel klaar waardoor wie langer dan 45 jaar werkt daarvoor ook meer pen­sioen krijgt. “Op zich heel positief”, zegt pensioenspecialiste Celien ­Vanmoerkerke van het ABVV, “maar tegelijk gaan de pensioenen omlaag voor wie pech heeft op het einde van zijn loopbaan.”

Bacquelaine wil die mensen hun pensioen namelijk anders laten berekenen: de jaren van ziekte of werkloosheid worden nu gelijkgesteld aan het laatste, hoge loon. In de toekomst wil Bacquelaine de berekening maken op basis van de eerste 45 loopbaanjaren, waardoor de beginlonen meetellen. En 45 jaar geleden waren die erg laag.

“Het verlies aan pensioen kan tot 113 euro per maand oplopen”, stelt het ABVV. “Pijnlijk dat men net die groep treft, die het al niet breed heeft”, zegt ­Vanmoerkerke. “Het gaat stuk voor stuk om mensen die voor hun 20ste begonnen te werken, veelal arbeiders die het al niet breed hebben.”

Ruim 20.000 werknemers per jaar die op hun 65 met pensioen gaan, zouden hierdoor getroffen worden. Dat is bijna één op de vijf.

Partner Content