Een schuld terugbetalen aan een kind

“Ik zou een som geld aan mijn dochter willen geven omdat zij loopbaanonderbreking heeft genomen om voor ons te zorgen toen we gezondheidsproblemen hadden. Hoe pak ik dit aan?”

U wilt vermijden dat de geldsom die u aan uw dochter schenkt, beschouwd zou worden als een schenking (waarop schenkingsrechten verschuldigd zijn – en waarvan haar broers en zussen zouden kunnen aanvoeren dat dit voor uw dochter een voorschot op de erfenis is). U doet dat door een zogenaamde schulderkenning op papier te zetten voor het bedrag dat u haar wilt terugbetalen. Dat kan perfect. Als u het geld op haar rekening stort, vermeld dan duidelijk dat het gaat om de terugbe-taling van een lening. De fiscus kan natuurlijk wel aanvoeren dat het om een vermomde schenking gaat. Uw dochter zal dan moeten bewijzen dat de gegeven som overeenstemt met de uitgaven die ze deed voor uw levensonderhoud.

Wat haar ‘investering in tijd’ betreft, die is uiteraard moeilijk in geld uit te drukken. U kunt haar in uw testamen iets meer toekennen dan aan uw andere kinderen. U kunt haar namelijk het beschikbaar deel van uw nalatenschap overmaken. Vermits u 6 kinderen hebt, bedraagt het beschikbaar deel van uw nalatenschap 1/4de. Hierop zal uw dochter uiteraard successierechten moeten betalen, maar bij een erfenis in de rechte lijn (tussen ouders en (klein)kinderen) bedragen die niet zo veel:

  • in het Vlaams Gewest betalen kinderen 3 % tot 50.000 euro
  • in Wallonië is dat 3 % tot 12.500 euro en 4 % tussen 12.500 en 25.000 euro
  • in Brussel betalen ze 3 % tot 50.000 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content