Energiescore nu ook in advertenties in Wallonië

Na Vlaanderen en Brussel, verplicht nu ook Wallonië het EPC te vermelden in alle vastgoedadvertenties.

Een slecht geïsoleerde woning huren of kopen heeft uiteraard gevolgen voor uw energiefactuur. Het EPC (energieprestatiecertificaat) toont je of het huis of appartement dat je wil kopen of huren een energievreter is of niet. Zo kan je als toekomstige koper of huurder de energiekost beter inschatten en kan je deze kost ook met die van andere gebouwen vergelijken. Het EPC is niet bedoeld als drukkingsmiddel om een lagere prijs te krijgen, maar om over duidelijke informatie te beschikken.

Bij verkoop of verhuur

In Vlaanderen is een EPC nodig bij verkoop (sinds 2008) en verhuur (sinds 2009) van een woning of appartement. In de andere gewesten werd de verplichting wat later ingevoerd, maar zowel in Wallonië als in Brussel is ook een EPC vereist bij verhuur en verkoop. Eigenaars die geen EPC kunnen voorleggen, riskeren in de 3 gewesten een administratieve geldboete.

In advertenties

Naast deze verplichting om een EPC te laten opmaken bij verhuur en verkoop, zijn verkopers en verhuurders van een huis of appartement dat in Vlaanderen ligt sinds 1 januari 2012 verplicht de energiescore van de woning te vermelden in de advertentie. In Brussel gold de verplichting al sinds 1 mei 2011 bij verkoop en sinds 1 november 2011 bij verhuur.

NIEUW In Wallonië wordt de verplichting nu ook ingevoerd. Vanaf 1 januari 2015 moet de energiescore vermeld worden in alle advertenties voor de verkoop of verhuur van een gebouw. Dus zowel op aangeplakte affiches, op websites, in kranten en tijdschriften,..

Extra info:
– Voor Vlaanderen: www.energiesparen.be
– Brussel: www.leefmilieubrussel.be
– Wallonië: http://energie.wallonie.be

Partner Content