© Getty Images/Image Source

Fietslease via het werk bereikt record

Plusmagazine.be Onlineredactie

Nooit eerder leaseden zoveel Belgen een fiets via het werk. In de eerste helft van dit jaar pendelden 9,1 % meer werknemers met een leasefiets naar kantoor in vergelijking met vorig jaar. Ten opzichte van drie jaar geleden gaat het zelfs om een toename met 127 %.

Deze cijfers komen uit een analyse van de gegevens van 260.000 werknemers door hr-dienstenbedrijf Acerta aan de vooravond van de Week van de Mobiliteit.

Je kan er niet meer omheen: de elektrische fiets domineert steeds vaker ons straatbeeld. Dat komt voor een deel door de populariteit van de fietslease, want meer en meer Belgen leasen een fiets via hun werkgever. Uit de cijfers van Acerta blijkt dat de fietslease in de eerste helft van 2022 een record heeft bereikt: 1,3 % van de werknemers in ons land heeft een leasefiets van het werk. Dat is een stijging van 9,1 % ten opzichte van vorig jaar. De toename in vergelijking met de jaren voordien is nog spectaculairder: +38,3 % in vergelijking met 2020 en +127,2 % in vergelijking met 2019.

Charlotte Thijs, mobiliteitsexperte van Acerta Consult: “Nooit eerder was fietsleasing zo populair als nu. Het is niet alleen een groene manier om naar het werk te pendelen, het kan werknemers bovendien financieel een mooi extraatje opleveren met een maximum van 0,24 euro fietsvergoeding per effectief gereden kilometer. Zo’n 20 % van de fietsende werknemers krijgt momenteel van hun werkgever een vergoeding om naar het werk te trappen.”

Vijf keer zoveel mobiliteitsbudgetten in 2022

De ambitie van bedrijven voor een ecologischer en duurzamer (mobiliteits)beleid ziet Acerta ook bevestigd in de cijfers over het mobiliteitsbudget: in de eerste jaarhelft van 2022 maakten vijf keer meer werknemers gebruik van de maatregel dan in 2021. 2,8 % van de werknemers die recht hebben op een bedrijfswagen in ons land heeft nu een mobiliteitsbudget.

Charlotte Thijs (Acerta Consult): “De nieuwe versoepelde versie van het mobiliteitsbudget, die op 1 januari 2022 in werking trad, heeft een extra boost gegeven aan de maatregel. Het mobiliteitsbudget helpt om bedrijven en werknemers anders te laten denken over het thema mobiliteit. Het gaat tegenwoordig niet meer alleen over werknemers die aanspraak maken op een bedrijfswagen. Wij zien dat de nood om te verduurzamen en de elektrificatie van het wagenpark de aanleiding is voor bedrijven om alles wat mobiliteit aangaat beter te stroomlijnen en een mobiliteitsplan en duidelijk mobiliteitsbeleid uit te werken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content