Gebarentaalvideo’s leggen sociale rechten uit van personen met een handicap

Plusmagazine.be Onlineredactie

Vlaamse Gebarentaal (VGT) is sinds 2006 een officieel erkende taal en is voor heel wat dove en slechthorende mensen een cruciaal communicatiemiddel. Dat geldt ook voor Langue des Signes de Belgique Francophone (LSFB) die in 2003 werd erkend. Daarom lanceerde de FOD Sociale Zekerheid deze week 52 gebarentaalvideo’s die de belangrijkste thema’s op federaal niveau toelichten voor personen met een handicap.

‘Met deze 52 video’s in Vlaamse Gebarentaal (VGT) en Langue des Signes de Belgique Francophone (LSFB) is de informatie op de website van Directie-Generaal Personen met een handicap (DG HAN) nu nog toegankelijker voor iedereen. Dat kadert in een ruimer streven naar inclusief communiceren.’, zegt Julie Clément, directeur-generaal van DG HAN .

Samenwerking met Doof Vlaanderen

In juli 2023 lanceerde de DG HAN van de FOD Sociale Zekerheid haar nieuwe website. Daarbij werd gestreefd naar een optimale toegankelijkheid. Zo is de site beschikbaar in de drie landstalen (Frans, Nederlands, Duits), is hij toegankelijk voor slechtziende en blinde personen, en werd er ingezet op een ‘makkelijk te lezen’-versie van alle teksten.

Van de 52 video’s werden er 26 gemaakt in Vlaamse Gebarentaal in samenwerking met Doof Vlaanderen. Dat is een federatie van Vlaamse organisaties voor dove personen die zich inzet voor de gelijkwaardigheid, emancipatie en ontplooiing van dove personen en hun taal (gebarentaal) in de samenleving. Samen beslisten ze welke thema’s er omgezet moesten worden in gebarentaalvideo’s en waar op de website de video’s het best tot hun recht komen.

Volledige lijst onderwerpen gebarentaalvideo’s

– Wat is de inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT)?
– Wat is de integratietegemoetkoming (IT)?
– Verhoogde kinderbijslag: waar kan je hiervoor terecht?
– Zorgbudget of tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden: waar kan je hiervoor terecht?
– Betaling van je tegemoetkoming
– Voorwaarden voor erkenning van de handicap
– Hoe verloopt de erkenningsprocedure?
– Informatie over de behandelingstermijn
– Een heroverweging aanvragen
– Verandering van je persoonlijke situatie
– Wat is een terugvordering, en hoe kan je verzaken aan een schuld?
– Persoonlijke gegevens
– Inkomen en pensioen
– Verandering van je zelfredzaamheid of verdienvermogen
– Wonen en gezin
– Verblijf in het buitenland
– Wat als de persoon met recht op een tegemoetkoming overlijdt?
– Parkeerkaart voor personen met een handicap
– Belastingvoordelen voor je eigen voertuig
– Nationale verminderingskaart voor het openbaar vervoer
– Voordelen van andere diensten
– European Disability Card: wat is dit?
– Contact met DG HAN
– Hulp bij jou in de buurt
– Veelgestelde vragen (FAQ)
– Handleiding My Handicap

“Doof Vlaanderen is verheugd om te zien dat DG HAN werk heeft gemaakt van een toegankelijke website in gebarentaal, zodat ook dove en slechthorende gebarentaligen nu alle nodige informatie op de website kunnen terugvinden over hun aanvraag van een tegemoetkoming en/of erkenning van hun handicap. Doof ”, aldus Bart Verheyden, Beleid en vorming bij Doof Vlaanderen.

Praktisch

Voor de realisatie van deze video’s werkte de DG HAN samen met een gespecialiseerd vertaalbedrijf dat werkt met dove tolken. Deze gebarentaalvideo’s zijn vanaf nu beschikbaar op de website van DG HAN via www.handicap.belgium.be. Je kan ze vinden door naar de startpagina te gaan, en links bovenaan te klikken op ‘Gebarentaal’. Deze knop kun je vinden naast de taalkeuze ‘NL’, ‘FR’, ‘DE’ en de knop ‘Makkelijk te lezen’. Op de Nederlandse versie van de website kom je op een pagina met VGT-video’s. Op de Franstalige versie van de website vind je video’s in LSFB. Op die manier wil de DG HAN duidelijk maken dat gebarentalen evenwaardig zijn aan onze drie landstalen.

Je kunt er ook rechtstreeks naartoe gaan via deze link: https://handicap.belgium.be/nl/gebarentaal-vgt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content