© Getty Images

Gepensioneerd maar nog niet uitgeblust? Interim jobs brengen soelaas

Plusmagazine.be Onlineredactie

Het tekort aan ervaren boekhouders waar veel organisaties nog steeds onder lijden, brengt creatieve rekruteringsstrategiën met zich mee, waardoor traditionelere werkstructuren flexibeler worden. Een nieuwe trend die zich ontplooit op de werkvloer is het aannemen van gepensioneerden als interim werknemers.

Deze ontwikkeling opent de deur naar een scala aan mogelijkheden, waarbij gepensioneerden op een aangepaste manier kunnen bijdragen aan het tekort aan talent op de arbeidsmarkt, aldus Jens Spittael-Speeckaert, Associate Director bij staffing specialist Walters People.

Welke kansen biedt een interim job aan gepensioneerde professionals?

“Het concept waarbij gepensioneerden interim jobs uitvoeren, is per definitie een flexibel systeem,” legt Jens uit. “Werkgevers zijn vaak bereid om een flexibel uurrooster aan te bieden, afhankelijk van de behoeften van het project en de beschikbaarheid van de gepensioneerde werknemer. In veel gevallen kan de gepensioneerde mits onderling overleg met de werkgever kiezen wanneer en hoeveel hij of zij werkt. Sommige gepensioneerde interimmers kiezen ervoor om op parttimebasis langdurig bij te springen om dagelijkse activiteiten te ondersteunen. Anderen verkiezen korte termijn-opdrachten om specifieke gaten in te vullen. Wil je graag de winters in het zonnetje doorbrengen? Dan kun je ervoor kiezen om enkel in de lente en de zomer opdrachten aan te nemen. Neem je tijdens de schoolvakanties de zorg van de kleinkinderen voor je rekening? Geen probleem, dan plan je je werkperiodes enkel buiten de schoolvakanties. Als gepensioneerde heb je de vrijheid om werk perfect af te stemmen op je privéleven.”

Zijn er nog voordelen verbonden aan het uitoefenen van een tijdelijke functie nadat je met pensioen gegaan bent?

Het grote voordeel van het uitoefenen van interim jobs tijdens je pensioen is uiteraard het verhoogde financieel comfort. Vanaf de leeftijd van 65 jaar of bij een loopbaan van minstens 45 jaar, mag je zonder beperking bijverdienen. “Het loon dat je ontvangt als uitzendkracht, vormt dus een mooie aanvulling op het pensioen,” verklaart Jens. “Een interim job hoeft overigens niet noodzakelijk aan dezelfde intensiteit uitgevoerd te worden als je voorgaande carrière. Werkte je voor je pensioen bijvoorbeeld als hoofdboekhouder of accounting manager, dan kun je als gepensioneerde ook kiezen voor een zuiver operationele interim job binnen boekhouding: je verdient aardig bij dankzij jouw uitgebreide ervaring, maar dan zonder de stress, lange uren en vele vergaderingen die je ervoor kende.”

Nog een groot pluspunt van dit concept is de sociale interactie die je als gepensioneerde ervaart door op de werkvloer te blijven. Je komt in contact met jongere generaties, deelt je kennis en draagt bij aan een meer diverse en inclusieve werkomgeving. “Het creëert een win-winsituatie waarbij zowel jonge als ervaren werknemers van elkaar kunnen leren. Bovendien blijf je actief betrokken bij je vakgebied. Dit stelt je in staat om bij te blijven met moderne ontwikkelingen en je vaardigheden bij te schaven”, zegt Jens.

Heb je tips voor gepensioneerde professionals die de sprong terug naar de werkvloer willen maken?

Jens: “Ten eerste zou ik aanraden om de tijd te nemen en na te denken over wat je echt wilt. Met je uitgebreide ervaring kun je waarschijnlijk meerdere kanten uit, dus dit is de perfecte gelegenheid om je beroepsactiviteit aan te passen aan je interesses óf om een oude passie nieuw leven in te blazen. Zijn er bijvoorbeeld bepaalde sectoren die je altijd al boeiden, maar die je tijdens je carrière niet hebt kunnen ontdekken? Factoren als werkzekerheid en verloning wegen in deze levensfase minder zwaar door dan tijdens de piek van je carrière, dus kun je je volledig richten op hetgeen je echt graag wilt doen.”

Verder is het belangrijk om je leeftijd niet als obstakel te beschouwen. “Boekhouder is al jaren een knelpuntberoep en bedrijven kampen met een groot tekort aan talent,” weet Jens. “Professionals die uitgebreide ervaring met zich meebrengen en die bovendien getuigen van maturiteit, zelfstandigheid en motivatie zijn dus graag gezien door werkgevers.”

“Tot slot zou ik adviseren om bij de zoektocht naar opdrachten volop gebruik te maken van je netwerk. Praat erover met familie, vrienden en ex-collega’s om zo de bal aan het rollen te brengen. Zorg ervoor dat je LinkedIn profiel up-to-date staat en connecteer met potentiële werkgevers en recruiters. Zo kom je vast in geen tijd in contact met organisaties die jouw expertise wensen in te zetten,” besluit Jens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content