© Getty Images/iStockphoto

Gezonde bejaarden weldra makkelijker mee naar rusthuis

Gezonde bejaarden zullen in de toekomst gemakkelijker hun hulpbehoevende partner kunnen volgen naar het rusthuis. Het Vlaams Parlement zet daartoe vandaag het licht op groen. Regeringspartij CD&V hoopt daarmee een einde te maken aan de schrijnende situatie van bejaarden die na jarenlang samenwonen plots van elkaar worden gescheiden.

Het gebeurt vandaag wel vaker: een bejaardenkoppel dat plots uit elkaar wordt gerukt omdat de ene partner naar het rusthuis moet, terwijl de andere nog gezond is. Het gevolg: een pijnlijke, gedwongen scheiding na decennialang samenwonen.

Die gezonde partners zijn op dit moment niet welkom in de meeste rusthuizen, puur omwille van hun kostprijs. “Rusthuizen krijgen meer middelen voor zwaar hulpbehoevende bejaarden, aan gezonde partners steken ze euro’s toe”, zegt Geert Polfliet, algemeen directeur van vier Oost-Vlaamse woonzorgcentra van Placidus vzw. Het gevolg: de hulpbehoevende bejaarde mag naar het rusthuis, de partner niet.

Polfliet klaagde het probleem jaren geleden al aan in het parlement. De nieuwe regel­geving, die vandaag gestemd wordt in het Vlaams Parlement, moet nu eindelijk tegemoetkomen aan zijn verzuchtingen. Volgens CD&V-parlementslid Sonja Claes, die het voorstel indiende, “zullen die bejaarde koppels nu samen kunnen blijven wonen”.

De prijs van het verblijf voor de gezonde partner zou wel al snel zo’n 1.000 à 1.500 euro per maand bedragen.

Partner Content