© Getty Images

Grensarbeiders kunnen 10 dagen extra telewerken

Belgische grensarbeiders die in Luxemburg aan de slag gaan, zullen vanaf volgend jaar tien extra dagen per jaar kunnen telewerken zonder daar fiscaal nadeel van te voelen. Dat zijn de Belgische en Luxemburgse regeringen dinsdag overeen gekomen. Vanaf 2022 gaat het dus om 34 dagen dat een grensarbeider kan werken buiten de staat waar hij normaal gezien zijn werkzaamheden verricht.

De federale ministers trokken dinsdag naar Luxemburg voor een zogenaamde Gäichel – een vergadering tussen beide regeringen. Het ging om de elfde gezamenlijke vergadering. De Belgisch-Luxemburgse bijeenkomst levert traditioneel een rist kleine en grotere akkoorden op. De deal over het telewerk van de naar schatting 48.000 grensarbeiders is er een van. Vanaf 2022 gaat het dus om 34 dagen dat een grensarbeider kan werken buiten de staat waar hij normaal gezien zijn werkzaamheden verricht.

Daarnaast ondertekenden de bevoegde ministers van beide regeringen een gemeenschappelijke verklaring over samenwerking op het gebied van crisisbeheer, civiele veiligheid en medische noodhulp. Ook zag er een andere gemeenschappelijke verklaring het levenslicht over grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van gezondheidszorg om de toegang tot zorg in de directe omgeving te bevorderen.

Een evergreen tijdens de Belgisch-Luxemburgse vergaderingen is de spoorlijn tussen Brussel en Luxemburg. Premier Bettel hamerde nogmaals op het belang van de modernisering van die verbinding. Bedoeling is dat de bevoegde ministers binnenkort de intentieverklaring rond spoorvervoer actualiseren met het oog op de uitbreiding en de verbetering van de spoorverbindingen tussen beide landen.

Partner Content