© www.jupiterimages.com

Hoeveel btw op renovatie?

Bouwpromotoren moeten voortaan 21% btw aanrekenen op renovaties. Privépersonen ook?

In de bouw geldt algemeen het btw-tarief van 21%. Een uitzondering hierop geldt voor renovatiewerken, waarvoor een verlaagd tarief van 6% geldt. Een enorm verschil uiteraard.

U koopt een huis en renoveert

Als u een huis koopt en renovatiewerken doet, zult u 6% betalen op de renovatie (en geen 21%) als aan volgende voorwaarden voldaan is:

  • Het huis is meer dan 5 jaar oud
  • Uw woning dient uitsluitend als privéwoning, of slechts een bijkomstig gedeelte dient om uw beroep uit te oefenen
  • De werken worden rechtstreeks aan de eindgebruiker gefactureerd (eigenaar of huurder).

Op www.minfin.fgov.be vindt u de werken die in aanmerking komen voor het btw-tarief van 6% (let op: er zijn ook renovatiewerken waarvoor het tarief van 21% geldt, bijvoorbeeld werken voor tuinaanleg).

U koopt een gerenoveerde woning of appartement via een bouwpromotor

Bouwpromotoren die oude gebouwen kopen en die vrijwel volledig heropbouwen zullen voortaan niet meer kunnen genieten van het verlaagde btw tarief van 6% voor renovatie. Op het geheel zal 21% btw worden aangerekend.

Vroeger werd vaak deze constructie gebruikt: het aankoopcontract werd opgesplitst in de aankoop van een deel van het oude gebouw (waarop registratierechten golden) en een aannemingscontract, waarop btw aan 6% wordt aangerekend. Dat zal niet langer kunnen. Voortaan zal op het geheel 21% worden aangerekend (Bron: De Tijd, 30 mei 2014). De verkoop zal dus beschouwd worden als de koop-verkoop van een nieuwbouw en niet als de koop-verkoop van een oud gebouw, gevolgd door aannemingswerken.

Ter herinnering: ook voor nieuwbouw via een bouwpromotor geldt een percentage van 21% voor het geheel. Als je op die manier aan nieuwbouw doet koop je de grond én het huis van dezelfde eigenaar (bouwpromotor). Lange tijd werd aanvaard dat op de aankoop van de grond registratierechten werden betaald (10% in Vlaanderen, 12,5% in Wallonië en Brussel), en btw op het huis. Sinds 2011 moeten kopers van nieuwbouw via bouwpromotoren in Vlaanderen 21% betalen op het geheel (dus ook op de grond).

Partner Content