© BELGA

Nog eens 75 extra codes op belastingaangifte

De belastingaangifte voor 2016 telt maar liefst 885 codes, of 75 meer dan de aangifte van vorig jaar. In 2015 kwamen er ‘slechts’ 43 nieuwe codes bij, en in 2014 waren dat er 38. De nieuwe aangifte is vandaag verschenen in het Staatsblad, en fiscalist Jef Wellens heeft die al geanalyseerd op de site van Wolters Kluwer.

Deze recordgroei van nieuwe codes wijt Wellens aan de “alweer complexere hypotheekfiscaliteit”. De regionalisering van de hypotheekfiscaliteit draait “op volle toeren”, stelt Wellens vast. Daarvoor zijn nu 161 verschillende codes, of 30 meer dan vorig jaar. De fiscalist vindt daarom dat de gewesten stilaan elkaars buitenland worden. “Door ook de aangifte te regionaliseren – één aangifte per gewest – zou het verkeerd gebruik van aangiftecodes kunnen worden vermeden en een boel overbodige codes kunnen worden geschrapt.”

Wellens raadt daarnaast ook af om “zonder enige voorkennis het labyrint van vak IX te betreden”. Dat vak, over onder meer hypothecaire leningen, “explodeerde” op drie jaar tijd van 53 tot 161 codes.

In totaal zijn er 88 nieuwe codes bijgekomen, maar omdat er 13 oude wegvallen, gaat het netto om 75. Het gaat onder meer om een aantal belastingverminderingen die definitief uit de aangifte verdwijnen, zoals de vermindering voor inbraak- en brandbeveiliging die nu in alle gewesten is afgeschaft.

Partner Content