© Getty Images

Oplossing voor impact corona op schenkbelasting bedrijven

Er komt een oplossing voor de impact die corona heeft op de vrijstelling van schenkbelasting en het verlaagde tarief voor de erfbelasting in familiale ondernemingen. Dat zei Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele in het parlement na een vraag van Arnout Coel.

Om het voorbestaan van familiale ondernemingen te verzekeren, kunnen ze gebruikmaken van een aantal gunstmaatregelen rond schenken en erven. Zo worden de bedrijfsleiders gestimuleerd om tijdig na te denken over de opvolging.

Daarvoor moeten ze aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet een reële economische activiteit aangetoond worden en moet er ook sprake zijn van een ononderbroken activiteit na schenking. Er moet daarnaast een minimale loonlast kunnen worden aangetoond. Door de verplichte sluitingen en het inroepen van tijdelijke werkloosheid dreigden een aantal familiale ondernemingen niet meer aan de voorwaarden te voldoen.

Diependaele zei dinsdag dat er overmacht zal kunnen worden ingeroepen, wat dan individueel beoordeeld zal worden. “Onze familiale ondernemingen mogen niet nog eens extra het slachtoffer worden van opgelegde coronamaatregelen en daardoor ook nog eens hogere belastingen moeten betalen”, reageerde Coel. “Ik bedank de minister en zijn diensten om in deze de nodige empathie aan de dag te leggen bij het beoordelen van het al dan niet schenden van de voorwaarden.”

Partner Content