Organiseer je een evenement? Verzeker je aansprakelijkheid!

Als je als individu, groep of vereniging een evenement organiseert, doe je er goed aan je aansprakelijkheid te verzekeren.

Tijdens het AutoMotorSportief-evenement in het Nederlandse Haaksbergen, is zondagmiddag een monstertruck ingereden op het publiek. Drie mensen zijn daarbij om het leven gekomen en minstens vijftien mensen werden gewond. Dit tragische ongeval wijst er nog eens op hoe belangrijk het is om de juiste voorzorgsmaatregelen qua veiligheid te nemen, maar ook hoe belangrijk het is een verzekering af te sluiten. Want ook al ben je misschien veel voorzichtiger dat de organisatoren van dit evenement geweest zijn, een ongeval is soms snel gebeurd.

Hieronder overlopen we een aantal principes.

Een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid

Als organisator kan je aansprakelijk gesteld worden voor de schade die er berokkend wordt tijdens je feest. Daarom heb je een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) nodig. In het verzekeringsjargon: een BA organisator of BA evenementen. De premie die je hiervoor moet betalen hangt af van de aard van de activiteit, het aantal medewerkers, het aantal gasten en de duur van je activiteit. De verzekeraar probeert het risico uiteraard zo goed mogelijk in te schatten. Het doel van de BA verzekering is financiële bescherming te bieden wanneer na een fout of een onzorgvuldigheid van de organisator(en) eventuele slachtoffers van lichamelijke of materiële schade moeten worden vergoed.

Wanneer je niet over zo’n verzekering beschikt moet je als organisator of vereniging mogelijk zelf voor alle schade opdraaien. Zo’n polis dekt de schade veroorzaakt aan derden tijdens het feest, maar ook tijdens de voorbereiding en het terug in orde zetten van de lokalen.

Ongevallenverzekering

Als organisator kan je er ook voor opteren om een ongevallenverzekering af te sluiten voor alle deelnemers zodat ook slachtoffers van bijvoorbeeld een valpartij waaraan niemand schuld heeft, recht hebben op een vergoeding. Zo’n ongevallenverzekering voor een bepaald feest of evenement is nogal duur en daarom weinig in trek, zo luidt het. Wie toch zo’n verzekering wil moet de verzekeraar informatie aanleveren over het aantal deelnemers en indien mogelijk zelfs hun identiteit.

Gratis vrijwilligersverzekering

Kleine vrijwilligersorganisaties, zoals feest- en straatcomités, kunnen bij de provincie een gratis vrijwilligersverzekering krijgen. Deze omvat dekking voor burgerlijke aansprakelijkheid, rechtsbijstand en lichamelijke ongevallen, alsook schade aan toevertrouwde goederen (uitgeleend materieel). Om in aanmerking te komen voor de gratis verzekering hebt u wel een erkenning nodig als organisatie. Het volstaat hiervoor tijdig (reken op 6 weken) een formulier in te vullen dat u bij de gemeente of op de website van de provincie vindt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content