Sociale partners moeten ervoor zorgen dat langer werken kan
Werkgevers en werknemers moeten er mee voor zorgen dat langer werken ook effectief kan en dat oudere werknemers ook aan de slag kunnen blijven. Die oproep viel zondag in De Zevende Dag te horen.
Open Vld-voorzitter Alexander De Croo lanceerde de oproep richting de sociale partners en kreeg bijval van zijn sp.a-collega Bruno Tobback. Ze moeten er mee voor zorgen dat ook in zware beroepen langer werken kan, zei De Croo. “Als mijn huis in brand staat, zie ik liever een dertiger op de ladder kruipen dan iemand van 62 jaar, maar dan moet je die persoon van 62 jaar de kans geven een nuttige functie uit te voeren”, vulde Tobback aan.
Hij wees ook op een probleem dat hij naar eigen zeggen al jaren geleden aankaartte. “Er zit nog heel veel energie en creativiteit bij 58-jarigen, maar blijkbaar is men niet bereid die in het bedrijfsleven aan te wenden”, aldus Tobback. Het bedrijfsleven moet zich de vraag stellen hoe dat komt, vindt de Vlaamse socialist. Ook CD&V-voorzitter Wouter Beke meent dat de sociale partners een rol te spelen hebben bij het uittekenen van een loopbaanbeleid.
Ook over de keuze om geen bijkomende uitzonderingen toe te staan op de pensioenhervormingen, zitten de Vlaamse partijen op één lijn. Elke uitzondering die je toestaat wordt betaald door mensen die geen uitzondering krijgen, zei De Croo, terwijl Beke ervoor waarschuwde niet de deur van de uitzonderingen open te zetten, “anders worden de uitzonderingen de regel”.
Het trio blikte ook vooruit op de begrotingscontrole die voor de deur staat. Omdat de groeiprognose voor dit jaar fors is teruggeschroefd tot 0,1 procent, moet de regering op zoek naar extra middelen. Hoe dat moet gebeuren, wilden De Croo, Tobback en Beke niet gezegd hebben. Wel lieten ze verstaan waar ze geen heil in zien.
De liberale voorzitter is niet te vinden voor een btw-verhoging, want dat is een zeer asociale maatregel die mensen met een klein inkomen veel meer voelen dan mensen met een hoog inkomen, en die bovendien negatieve gevolgen zou hebben voor onze open economie, luidde het.
Zijn socialistische collega ziet een indexsprong dan weer niet zitten. Hij merkte op dat de bestedingen door consumenten aan het teruglopen zijn. Als je nu de prijzen laat stijgen, maar de lonen niet, dan zorg je ervoor dat werkende mensen verarmen en dat mensen de vinger op de knip gaan houden, wat de groei nog meer zal fnuiken, aldus Tobback.
CD&V-voorzitter Beke liet horen dat de indexsprong een discussie is die nu niet aan de orde is. De indexsprong brengt immers niets bij in de zoektocht naar extra middelen tijdens de begrotingscontrole, dixit Beke.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier