© Getty Images

Vanaf 3 maart hogere boete voor gsm’en achter het stuur

Wie met zijn gsm of tablet in de handen of op de schoot achter het stuur zit, riskeert vanaf donderdag 3 maart een boete van 174 euro.

Tot vandaag bedraagt de boete voor gsm-gebruik achter het stuur nog 116 euro. Die boete wordt dus verhoogd tot 174 euro!

Bovendien wordt de toepassing uitgebreid naar tablets, e-readers, fototoestellen en dergelijke. Die mogen voortaan alleen gebruikt worden als ze in een houder zitten.

“Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen mobiel elektronisch apparaat met een scherm gebruiken, vasthouden noch manipuleren, tenzij het in een daartoe bestemde houder aan het voertuig bevestigd is”, zo staat in de wet die de afgelopen dagen in het Staatsblad werd gepubliceerd.

Volgens eerdere berichten vallen er elk jaar in België minstens 30 doden en 2.500 gewonden door smartphonegebruik aan het stuur. “Elke verkeersdode is er een te veel”, zegt minister van Mobiliteit Georges Gilkinet. “In verschillende studies stellen we vast dat er meer en meer ongelukken gebeuren, omdat mensen afgeleid zijn omdat ze hun gsm gebruiken terwijl ze rijden. We kunnen die houding hiermee nu aanpakken, want dit moet stoppen.”

In Nederland werden de boetes voor wie gebruik maakt van zijn gsm aan het stuur gisteren, 1 maart, opgetrokken van 250 euro naar 350 euro!

Partner Content