BELGA PHOTO HERWIG VERGULT © BELGA

Vanaf volgend jaar burenpremie voor wie samen renoveert

Als minstens tien mensen in één gemeente samen hun woning energiezuiniger maken, krijgen ze vanaf 1 januari 2017 een premie van maximaal 400 euro. De Vlaamse regering wil er zo voor zorgen dat we sneller en meer renoveren, stelt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein dinsdag in een mededeling.

Als minstens tien woningen in één gemeente een energierenovatie ondergaan, wordt er per woning maximaal 400 euro als ondersteuning uitgekeerd. Alle gemaakte kosten komen in aanmerking zoals het opvragen van offertes, de begeleiding van de werken, de kwaliteitscontrole, of het zoeken van de aannemer. De premie wordt uitbetaald door de distributienetbeheerders Eandis en Infrax en komt bovenop de bestaande premies voor energiebesparende maatregelen (dakisolatie, hoogrendementsglas, spouwmuurisolatie, enz.).

Tommelein wijst erop dat in Vlaanderen nog steeds één dak op vijf helemaal niet geïsoleerd is en slechts 18 procent van de huizen hoogrendementsglas heeft. Met de burenpremie moeten mensen meer en sneller renoveren. De Vlaamse regering mikt op 25.000 woningen per jaar. Woningen in één straat of wijk hebben vaak dezelfde kenmerken doordat ze in dezelfde periode gebouwd zijn, en hebben dus vaak ook dezelfde renovatiewerken nodig, luidt het. Een gezamenlijke renovatie zou gemiddeld 15 procent goedkoper zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content