Vastgoedtransacties in de lift!

Wat vastgoed betreft vallen er twee zaken te melden voor 2015: al voor het zevende jaar op rij valt een stijging waar te nemen in het aantal transacties. Maar 2015 is daarbij meteen het recordjaar, want er werden 6,4% meer transacties opgetekend dan in 2014.

De ‘Notarisbarometer’ van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat peilt o.a. naar de activiteiten van de bevolking inzake vastgoed. In de drie gewesten viel in 2015 een stijging te noteren, maar in Wallonië is die het sterkst: + 10, 3%. In Vlaanderen was er een stijging van 4,7% en in Brussel van 4,8%.

Vastgoed kopen als belegging

Naast jonge mensen die een eerste huis kopen, zijn er ook veel vijftigplussers die een huis of appartement als belegging kopen.V olgens sommige experten liggen appartementen iets beter in de markt, zowel inzake verhuur als inzake (latere) verkoop. Jongeren kiezen steeds meer voor de stad en huren vaak langer dan vroeger (meestal is dit dan een appartement). Ook babyboomers verhuizen van hun ruime woning naar een appartement in het centrum van hun gemeente of stad. En vaker dan vroeger huren ze omdat ze met de prijs die ze krijgen voor hun oudere, grote huizen geen kleiner, modern appartement kunnen kopen in de nabijgelegen stad en gemeente.

Tips:

  • Koop niet te groot. In de jaren tachtig waren appartementen van 125m2 bewoonde oppervlakte de norm. De voorbij jaren is dat evenwel teruggevallen naar 67m2.
  • Investeer je in een huis, koop dan één met een kleine tuin die weinig onderhoud vergt. Grote tuinen schrikken huurders af.

Grote of kleine mede-eigendom?

Er wordt wel eens geopperd dat een appartement in een grote mede-eigendom goedkoper zou zijn dan één in een kleine mede-eigendom omdat de kosten dan over meer eigenaars kunnen worden verdeeld. Buiten enkele uitzonderingen is het een fabeltje dat grote blokken een stuk goedkoper zijn inzake gemeenschappelijke kosten en herstellingen. Hoe groter de blok hoe meer gemeenschappelijke delen en dus hoe meer kosten, maar je deelt die kosten ook met meer. Dus daar zit weinig verschil op.

Wil je meer weten over vastgoed kopen als belegging: in Plus Magazine van januari 2016 vind je een uitgebreid artikel met heel wat tips en weetjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content