Voor eerst in bijna elf jaar 3 procent rente op staatsbon

De Belgische schatkist geeft op 4 maart opnieuw staatsbons uit. Voor het eerst in bijna elf jaar ligt de rente op 3 procent, zo blijkt uit gegevens van het Federaal Agentschap van de Schuld.

Er zullen staatsbons worden uitgegeven met twee verschillende looptijden. Aan de staatsbon op 3 jaar hangt een rente van 2,6 procent, de staatsbon op 10 jaar gaat gepaard met een rente van 3 procent. Inschrijven kan van 23 februari tot en met 3 maart.

De laatste keer dat een staatsbon 3 procent opleverde, was in juni 2012. Toen was dat op staatsbons met een looptijd van 8 jaar.

Een concreet voorbeeld

De staatsbon wordt uitgebracht met een uitgifteprijs van 100%. U “koopt” een staatsobligatie voor een nominale waarde van 1.000 euro, tegen de prijs van 1.000 euro. Als de uitgifteprijs 101% was, zou u voor dezelfde staatsobligatie 1010 euro betalen.

Met een coupon van 3% ontvangt u elk jaar een brutocoupon van 30 euro, ongeacht de uitgifteprijs, aangezien deze coupon wordt berekend op basis van de nominale waarde van de obligatie.

Opgelet, u moet nog wel de roerende voorheffing van 30% aftrekken: 30 – 9 = 21 euro. U krijgt dus jaarlijks 21 euro netto rente. En op de eindvervaldag krijgt u de nominale waarde van 1.000 euro terug.

Partner Content