10 jaar Museumnacht in Antwerpen

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Zaterdag 2 augustus vieren de Antwerpse musea 10 jaar Museumnacht. Van 19.00 tot 1.00 uur zijn de 17 musea open voor een alternatief museumbezoek. Liefhebbers kunnen genieten van de expo’s, nachtelijke rondleidingen, zomerbars en fotoshoots.

Museumnacht is de ideale gelegenheid om de Antwerpse musea op een verrassende manier te ontdekken.

Een polsbandje geeft toegang tot de 17 musea en de pendelbussen, waarmee je gemakkelijk van het ene museum naar het andere reist.

In 10 musea kan je jezelf vereeuwig als een levend kunstwerk. Jongerenorganisatie AmuseeVous koos 10 kunstwerken uit die de bezoeker kan nabootsen. Wie deze kunstige selfie deelt, maak kans op een jaar gratis museumbezoeken.

Kies een topstuk

Museum Mayer van den Bergh leidt je langs achttien topwerken, waarvan er al acht op de officiële Topstukkenlijst van de Vlaamse Overheid staan. Tien andere komen ervoor in aanmerking. Liefhebbers kunnen al vanaf 1 juli stemmen op hun favoriet. Het winnende kunstwerk wordt voorgedragen om erkend te worden en wie weet komt het alsnog op de Vlaamse Topstukkenlijst. Het populairste kunstwerk wordt aan het einde van Museumnacht bekend gemaakt.

Vertelling in Rubenshuis

Voor een betoverend tuingevoel, moet je in de binnentuin van het Rubenshuis zijn. Met tekst, muziek en een prachtige verzameling ‘rariteiten’ vertelt Isabelle Dumont het verhaal van onze relaties met planten. Naast Adam en Eva kruisen ook een dansende tuinierster en een verzamelaar van cactussen en erotisch getinte orchideeën haar pad.

Verleidende dans

In hofdansen uit de renaissanceperiode toont de man zijn viriliteit met verschillende sprongen, zoals de gaillarde. De dame drukt haar beheersing en elegantie uit met verfijnde en golvende danspassen. Zien en gezien worden was dan ook de boodschap. Dansgroep Passi toont je deze verfijnde renaissancedansen in het Museum Plantin-Moretus. Je kan bovendien zelf een dansinitiatie tot sprezzatura volgen!

Sprookjes van hier en elders

Ontdek de spannende avonturen van De Lange Wapper, Hamou en de zeven dochters en Camsab en ?ahmaran. Drie spannende verhalen worden verteld via een oeroude Japanse verteltechniek, de kamishibai in het MAS Museum aan de Stroom.

Pluimen en veren

In het ModeMuseum kan je een laatavondbezoek brengen aan ‘Birds of Paradise – Pluimen & Veren in de Mode’. Deze tentoonstelling dompelt je onder in de luxe en elegantie van het delicate materiaal en toont een mix van accessoires, kledingstukken en couturejurken. Je kan creaties bewonderen van onder andere Chanel, Alexander McQueen, Yves Saint Laurent en Ann Demeulemeester. Aanvullend tonen enkele werken van de Britse kunstenares Kate MccGwire de poëtische waarde die vervat zit in de kwetsbare pluimen en veren.

Voor kinderen

Tussen 19.00 en 21.00 uur kunnen kinderen zich uitleven. In het Rubenshuis is er een zoektocht en in het M HKA kunnen jonge bezoekers een Salonnacht beleven. Ze ontdekken samen met een gids de verhalen achter de kunstwerken. Op de MAS-site treden kinderen in de voetsporen van Kapitein Massimiliaan. Met een schatkaart op zak zoeken ze de geheimen van het MAS en haar paviljoenen. Bovendien is Museumnacht gratis voor kinderen jonger dan 12 jaar.

Afterparty in leegstaand museum

Tot 4.00 uur wordt er achter het stadhuis gefeest in een museum in opbouw. Het leegstaande pand in de Gildekamerstraat is een unieke locatie om 10 jaar Museumnacht te vieren.

Sinds het Volkskundemuseum er in 2007 sloot staat het pand leeg. Museumnacht brengt opnieuw leven in het oude museumgebouw. Samen met de jongeren van AmuseeVous en MAS in Jongen handen wordt de tentoonstellingsruimte omgebouwd tot een danstempel. Daarna start de Provincie er met de opbouw van een nieuw museum voor edelsmeedkunst en (diamant)juwelen.

Praktisch

1 polsbandje = 17 musea + vervoer per pendelbus
Info en tickets via www.museumnacht.be en bij Info Cultuur (Wisselstraat 12, hoek Grote Markt), Antwerpen
Ticket Museumnacht
De avond zelf: 10 euro
Voorverkoop: 8 euro (bij Info Cultuur en online)
-26 jaar: 5 euro
-12 jaar: gratis
Combiticket Museumnacht + Afterparty (enkel in voorverkoop)
Vanaf 26 jaar: 13 euro
-26 jaar: 10 euro
Kom gratis terug
17 musea op één avond bezoeken is haast onmogelijk, daarom mag je nog eens gratis terugkeren. Met het polsbandje van Museumnacht kunnen liefhebbers nog tot eind augustus gratis één van de deelnemende museum bezoeken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content