Australië © GETTY IMAGES

10 x zeker van zon in de winter

Waar begint het kwik te klimmen, wanneer bij ons de winter binnensluipt? Op deze tien bestemmingen is het hoogzomer van december tot maart.

1 Australië

Het weer. Omdat Australië in het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen precies tegengesteld aan de onze. In de maanden december, januari en februari is 40 graden en meer geen uitzondering. Maar het is een groot land en dus durft de temperatuur te verschillen naargelang de streek. In het tropische noorden, waar zich het Great Barrier Reef bevindt, valt de regen in diezelfde periode bijna met bakken uit de lucht. De koelste staat is het eiland Tasmanië.

Zien/doen. In Sydney kan je niet om de haven, het wereldberoemde operagebouw en de Harbour Bridge heen, perfect te combineren met het stadsstrand Bondi Beach. Maar echt indrukwekkend wordt het down-under pas in de uitgestrekte natuur. Honderd kilometer buiten Sidney bevind je je al in het Blue Mountains National Park met zijn ontelbare eucalyptusbossen. Om Ayers Rock en de beroemde Uluru-rots te zien, trek je helemaal het rode binnenland in. Snorkelen bij het Great Barrier Reef mag je niet overslaan, want ondanks het regenseizoen blijft het hier toch 25 graden. Vergeet tenslotte de gekartelde kustlijn van de Great Ocean Drive tussen Melbourne en Adelaide niet. Onderweg zie je de meest prachtige rotsformaties.

Erheen. Australië ligt letterlijk aan de andere kant van de aardbol. Er rechtstreeks naartoe vliegen kan dan ook niet. Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij moet je minstens één, maar vaker twee keer overstappen en ben je dus makkelijk meer dan 20 uur onderweg.

www.australia.com

2 Zuid-Afrika

Zuid-Afrika
Zuid-Afrika© GETTY IMAGES

Het weer. Ook de seizoenen in Zuid-Afrika zijn precies tegengesteld aan de onze. Van december tot maart is het er zomer en kan je in bijna heel het land overdag een droge warmte verwachten van meer dan 30 graden. In de kuststreek van KwaZulu-Natal is de warmte vochtig. Als je naar Zuid-Afrika reist, neem je best een trui mee voor koelere avonden.

Zien/doen. De bezienswaardigheden in dit grote, fascinerende land zijn niet op één hand te tellen. In de nationale parken – waarvan Krugerpark het beroemdste is – kan je op zoek naar de Big Five. Ook wereldwonder de Tafelberg moet je in je rondreis opnemen. Je herkent hem aan zijn platte top en een kabelbaan brengt je naar boven. Vandaar heb je een uitzicht over het indrukwekkende Kaapstad. Robbeneiland, waar Nelson Mandela 18 jaar gevangen zat, ligt vlakbij, net als Kaap de Goede Hoop en Boulders Beach, waar talloze pinguïns wonen. Populair is de tuinroute, die van de Mosselbaai, bij Kaapstad, tot Port Elisabeth in het westen loopt. Zo ontdek je de meest schilderachtige natuurgebieden langs de zuidkust, waaronder Plettenbergbaai, waar je met een beetje geluk walvissen spot.

Erheen. Je kan vliegen naar Durban, Johannesburg of Kaapstad. Dat moet altijd met minstens één tussenstop, want er zijn geen rechtstreekse verbindingen tussen Brussel en Zuid-Afrika. Hou er rekening mee dat je 13 tot 15 uur onderweg bent.

www.southafrica.net

3 Curaçao

Curaçao
Curaçao© GETTY IMAGES

Het weer. Dit stukje Nederland in de Caraïben heeft het hele jaar door een constante temperatuur van 30 tot 32 graden en veel zon. Toch wacht je beter tot januari om er de winterzon op te zoeken. Want de periode van oktober tot december is de natste en winderigste van het jaar. Voordeel van een verblijf in januari is bovendien dat het eiland net na het regenseizoen in volle bloei staat en dus bijzonder groen is.

Zien/doen. Curaçao heeft prachtige stranden en is eigenlijk het meest geschikt voor dolce far niente. Vooral in het zuiden zijn ze beschut en liggen ze bij kristalheldere, kalme wateren. Maar dat betekent niet dat je er niets kan doen. De levendige hoofdstad Willemstad, met fraai gekleurde huizen, is fijn voor een daguitstap. Ook kan je er verschillende 18de-eeuwse Nederlandse plantagehuizen bezoeken. Verder is duiken of snorkelen bij de koraalriffen mogelijk. Leuk voor Nederlandstaligen is dat je er bijna overal in het Nederlands terecht kan.

Erheen. Het makkelijkst vlieg je via Schiphol. Vandaar brengt een rechtstreekse vlucht je in ongeveer 9.35 uur naar Willemstad.

www.curacao.com/nl

4 Kaapverdische eilanden

Kaapverdische eilanden
Kaapverdische eilanden© GETTY IMAGES

Het weer. Op Cabo Verde is het in onze winter gemiddeld 26 graden, of 4 graden kouder dan in de zomer. Op sommige dagen wordt zanderige lucht uit de Sahara aangevoerd. Gelukkig duurt zo’n harmattan meestal maar een dag en klaart de lucht daarna weer op.

Zien/doen. Kaapverdië ligt voor de kust van Senegal en vormt een groep van tien eilanden. Sal is het meest toeristische eiland en door zijn witte stranden en azuurblauwe water erg populair bij surfers en duikers. Wie een Dode Zee-ervaring wil, kan zich laten drijven in de zoutmeren van Pedro de Lume. Boa Vista, wat mooi uitzicht betekent, is rustiger en authentieker dan Sal. Je vindt er geen nachtleven, maar je kan wel lange wandelingen maken langs mooie stranden en dieren observeren, zoals caretta-carettaschildpadden en walvissen. Het eiland Sao Vicente, en meer bepaald de hoofdstad Mindelo, is het culturele en muzikale hart van de archipel. Hier liggen de roots van Cesária Evora.

Erheen. Je vliegt rechtstreeks van Brussel naar Sal of Boa Vista.

www.capeverde.com

5 Mexico

Mexico
Mexico© GETTY IMAGES

Het weer. Er zijn natuurlijk regionale verschillen, maar de staat Yucatán, die voor bezoekers het interessantst is, kent het hele jaar door een dagtemperatuur van 25 tot 30 graden. Van oktober tot mei is het er droog, daarna begint het regenseizoen. In het najaar kunnen er ook orkanen over het gebied trekken, maar tegen januari zijn de meeste stormen gaan liggen.

Zien/doen. Mexico is een groot land, maar veel bezienswaardigheden zijn geconcentreerd op het schiereiland Yucatán, in het zuidoosten. De meeste touroperators bieden dan ook rondreizen aan naar dit deel van het land. Het is immers op Yucatán dat je in de voetsporen van de oude Maya-beschaving kunt treden. De Maya-stad Chichén Itzá, Uxmal en het complex van Palenque vormen de blikvangers. Maar ook de koloniale stad Merida is een aanrader. Uitrusten kan op de bountystranden van Playa del Carmen.

Erheen. Rechtstreekse vluchten brengen je in ongeveer 11 uur van Brussel naar Cancun, een levendige badplaats op Yucatán.

www.visitmexico.com/en

6 Gambia

Gambia
Gambia© GETTY IMAGES

Het weer. Gambia is perfect voor wie warmte zoekt op middellange afstand. Het is er het hele jaar door 31 tot 38 graden en zonnig. ’s Nachts blijft het kwik hangen bij 20 graden. En aan de kust is het amper een graad of twee koeler. Van oktober tot juni loopt het droge seizoen.

Zien/doen. Gambia, het kleinste land van Afrika, is overzichtelijk om te bereizen. Langs de kust vind je resorts en goudgele stranden. Maar er is meer te beleven. Een bezoek aan het vissersdorp Tanji dompelt je onder in de Afrikaanse chaos. Ook de markten in de hoofdstad Banjul of in Serekunda laten je proeven van de couleur locale. Een beetje griezelen kan bij de krokodillenvijver in Bakau. En verkoeling vind je op de Gambiarivier, die door de savanne en mangrove stroomt. Hou zeker halt bij James Island of Kunta Kinteh, vanwaar slaven naar de hele wereld werden verscheept en waar vandaag een van de zwartste bladzijden uit de geschiedenis wordt herdacht.

Erheen. Het is 8 uur vliegen, met een tussenstop in Dakar (Senegal) of Sal (Kaapverdië).

www.visitthegambia.gm

7 Dubaï

Dubaï
Dubaï© GETTY IMAGES

Het weer. Als je Dubai wil bezoeken, heb je maar één optie: de winter. Tijdens onze zomer lopen de temperaturen er op tot 50 graden. En dat is van het goede teveel. Zelfs de Emirati ontvluchten dan hun land omwille van de hitte. Van oktober tot maart geniet je in Dubai van 25 tot 30 graden, januari is het koelst.

Zien/doen. Dubai bestaat grotendeels uit de gelijknamige stad en presenteert zichzelf als het moderne Arabië en sinds een jaar of 15 ook als toeristische bestemming. Aan luxehotels en hippe stranden dan ook geen gebrek. Aan luxewinkels evenmin. De Dubai Mall is het grootste shoppingcenter ter wereld en telt maar liefst 1.200 boetieks. Je kan er tussendoor gaan schaatsen, bootje varen of zwemmen met de haaien. Want de Mall huisvest een aquarium en de Underwaterzoo, net als een indoor pretpark en een ijsbaan. Maar Dubai verloochent zijn roots niet: rond de Creek bevinden zich de traditionele goud-, kruiden- en textielsoeks en de wijk Al Fahidi vormt nog een stukje historisch Arabië met gips- en koraalhuizen. Over dat alles kijkt de Burj Khalifa uit, met 828 meter en 160 verdiepingen de hoogste toren ter wereld. Vanop de 148ste etage heb je een fantastisch uitzicht. Wil je de stad uit, dan kan je op safari door de Arabische woestijn. In 20 minuten sta je in een totaal andere wereld.

Erheen. Dubai is vrij makkelijk te bereiken vanuit Brussel. Een rechtstreekse vlucht brengt je er in 6.40 uur.

www.visitdubai.com/nl

8 Indonesië

Indonesië
Indonesië© FOTO’S GETTY IMAGES

Het weer. In Indonesië kan je het nooit koud hebben. Het jaar rond geeft de thermometer 30 graden aan. In onze winterperiode zit de archipel in het regenseizoen. Van oktober tot maart kan er elke dag een stevige bui vallen. Maar die duurt nooit lang en het blijft warm. Voordeel van die natte periode is dat alles mooi groen oogt.

Zien/doen. Indonesië bestaat eigenlijk uit 17.508 eilandjes en is daarmee de grootste eilandstaat ter wereld. Wij beperken ons tot Java en Bali. Op Java proef je de authentieke sfeer. Wanneer je op dit vulkanische eiland rondreist, kom je langs rijstvelden, koffieplantages, kleine dorpjes en tempels. Niet te missen: de boeddhistische tempels van Borobudur en Prambanan, erkend als Unesco Werelderfgoed. Ook de zonsopgang boven de Bromo-vulkaan is een onvergetelijke belevenis. Bali is meer gericht op strandliefhebbers en feestvierders. Maar wanneer je het strand en de resorts verlaat, maak je kennis met de lokale bewoners. De meesten zijn hindoe en elke dag zijn er wel ceremonies gaande rond de vele tempels. Die zijn prachtig om te zien: kleurrijke bloemen en kokoksnoten worden geofferd aan de goden. Mannen dragen witte sarongs en vrouwen gebatikte rokken. Ook in het stadje Ubud ontdek je het echte Bali. Loop hier zeker eens langs in het aapjesbos.

Erheen. Als je naar Java of Bali wil, moet je minstens één overstap maken. Vanuit Amsterdam zijn er rechtstreekse vluchten naar Jakarta, op Java. Op Denpasar, Bali, kom je eventueel via een overstap in de Arabische Emiraten. Je bent algauw 20 tot 25 uur onderweg.

www.indonesia.travel/gb/en/home

9 Brazilië

Brazilië
Brazilië© GETTY IMAGES

Het weer. Brazilië ligt onder de evenaar en dus is winter bij ons zomer in Brazilië. Maar eigenlijk is het in grote delen, en zeker in het noorden, het hele jaar 25 tot 30 graden. Het regenseizoen verschilt naargelang de regio.

Zien/doen. Brazilië is een reusachtig land, het vierde grootste ter wereld. Er is dus veel te zien. De noordelijke staat Bahia gaat prat op haar droomstranden en ademt een exotische sfeer. Bezoek zeker de kleurrijke koloniale stad Salvador, die in weinig op de moderne metropolen Sao Paulo of Rio de Janeiro lijkt. Een groot deel van de bevolking in Salvador is van Afrikaanse origine. Dit was ook de plaats waar Portugese zeevaarders in de 16de eeuw voet aan wal zetten en de slaven uit Afrika aankwamen. 1.500 km zuidwaarts ligt Rio de Janeiro. Beklim de Corcovado tot bij het beeld van Christus de Verlosser of neem de kabelbaan naar de Suikerbroodberg. De stranden van Ipanema en Copacabana zijn minder idyllisch dan hun reputatie, maar je mag ze niet overslaan. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen op excursie in het Amazonewoud, het grootste regenwoud ter wereld. Maar minstens even spectaculair zijn de 275 watervallen van de Foz do Iguaçu, op het drielandenpunt Brazilië-Argentinië-Paraguay. Ze zijn 3 km breed, storten zich 80 m de diepte in en zijn Unesco Werelderfgoed.

Erheen. Rechtstreeks vanuit Brussel kan niet, meestal stap je over in Lissabon of Madrid.

www.visitbrasil.com/en

10 Dominicaanse Republiek

Dominicaanse Republiek
Dominicaanse Republiek© GETTY IMAGES

Het weer. De Dominicaanse Republiek kent geen echte winters. Het is er altijd 28 tot 32 graden. Het Caraïbische eiland heeft een tropisch klimaat en dus een hoge luchtvochtigheid. In het noordoosten valt er het hele jaar door vrij veel regen. De rest van het eiland is tijdens onze winter het droogst. Je hebt dan de grootste kans op zon in Punta Cana of Bavaro aan de oostkust of in Santo Domingo en Boca Chica aan de zuidkust.

Zien/doen. De meeste toeristen worden aangetrokken tot de hagelwitte stranden, overhellende palmbomen en luxueuze resorts. De hoofdstad Santo Domingo heeft een prachtig koloniaal historische centrum, waar je zeker het paleis van Diego Columbus, zoon van de beroemde ontdekkingsreiziger, moet bezoeken. Verder biedt het eiland paradijselijk natuurschoon zoals de 27 watervallen van Damajaqua in Puerto Plata of het grottenstelsel Los Tres Ojos. Een walvis spotten in Bahia Samaná vormt ongetwijfeld het hoogtepunt van je reis.

Erheen. Rechtstreekse vluchten vanuit Brussel naar Santo Domingo (10 uur).

www.godominicanrepublic.com

Partner Content