3 gereputeerde visrestaurants

Voor de echte visliefhebber drie visrestaurants die zichzelf al tientallen jaren bewijzen.

Oesterput Devriendt

Overgrootvader Devriendt startte in 1885 met de invoer van mosselen en oesters. Kleinzoon Piet begon in 1986 op vraag van de klanten met het serveren van warme kreeft aan een klaptafeltje tussen de leefbakken in de hangar. Vanaf die dag liep het storm. Vandaag verwerkt de Oesterput (zie openingsbeeld) op een drukke dag zo’n 700 klanten en het zijn niet alleen Belgen met een tweede verblijf aan de kust die aanschuiven, ook veel Duitsers en zelfs Aziaten die Brugge bezoeken rijden door naar de Oesterput. Er zijn enkele tafels van twee, vier en zes personen, maar de meeste mensen schuiven aan lange tafels aan. Het comfort is basic, de keuken zichtbaar aan de muurzijde. De versheid van het zeebanket is troef. De vis wordt zeven dagen op zeven geleverd uit Zeebrugge. De mosselen zijn van het formaat Jumbo. De schelpdieren worden in het zicht van de mensen gekookt en komen in porties van 1,2 kg op tafel. Succesnummers bij uitstek zijn de plateau royal en zeetong van twee in een kilo.

Restaurant en kleinhandel Oesterput Devriendt, Oude Wenduinse-steenweg 16, 8370 Blankenberge, 050 41 10 35, www.oesterput.com. Open van 11.45 tot 14 uur en van 17.30 tot 21 uur. Dinsdag gesloten.

François

3 gereputeerde visrestaurants

Oorspronkelijk was François een café voor de vishandelaars van de Vismarkt, waar men mossels is gaan verkopen. De zaak groeide uit tot een Brusselse luxebrasserie met een internationale klandizie. In januari verkocht de familie Veulemans restaurant François aan Samiyel Citgez. Deze jonge horecaondernemer exploiteert andere horecazaken, zoals ’t Groot Café en Olifant in Halle en Pré Salé en Petit Pré Salé in Brussel. Citgez beschouwt François als de diamant aan zijn kroon. Hij is van plan om alles zo veel mogelijk bij het oude te laten. De ziel van het restaurant en de bijbehorende viswinkel met de ter plaatse gepelde grijze garnalen (€ 125 per kilo) moeten blijven, net zoals het geheime recept voor de kruidenmengeling die wordt gebruikt bij de bereiding van de kreeften. Ook de 18 personeelsleden zijn gebleven, zelfs de kuisvrouw en de afwasser, beiden al 40 jaar in dienst. Specialiteiten zijn gepocheerde tarbot, zeetong meunière, goudbrasem in zoutkorst en crèpe Normande.

Restaurant François, Baksteenkaai 2, 1000 Brussel, 02 511 60 89, www.restaurantfrancois.be. Maandag gesloten. Parkeerder beschikbaar.

La Péniche

3 gereputeerde visrestaurants

La Péniche bestaat sinds 1984 en dankt zijn naam aan de 120 jaar oude aak die op het droge werd getrokken en werd gekoppeld aan een bestaand restaurant. Zo ontstonden extra eetruimtes ingericht in knusse maritieme stijl. Vlotte obers lopen rond in visserskleding. De exploitatie is in handen van een familie die al drie generaties restaurants uitbaat. Het repertoire op de spijskaart is traditioneel Belgisch en krijgt ondersteuning van enkele meer avontuurlijke suggesties. Klassiekers van het huis zijn o.a. garnaalkroketten (€ 14,20), vissoep met rouille en broodkorstjes (€ 10,50), zalmmousse (€ 11,20), stoofpotje met segrijnslakken en gekonfijte eenden-maagjes (€ 16), rogvleugel met boter en kappertjes (€ 22,90) en kalfsniertjes met mosterdsaus (€ 23,50). Grote trekpleister vormen de schalen met op ijs geëtaleerde superverse zeevruchten (€ 19,90 tot e 128).

Restaurantboot en écailler La Péniche, Chaussée de Huy 4 (richting Chaumont-Gistoux), 1300 Waver, 010 22 88 18, www.lapeniche.be. Dagelijks open. Terras voor de deur.

Partner Content