Cheerful mature couple in restaurant. © Getty Images

3 x lekker en betaalbaar tafelen

Nog op zoek naar een plekje om romantisch te tafelen zonder al te diep in je geldbeugel te moeten tasten?

Olijfboom

Dit restaurant, dat oogt als een artistieke wijnkroeg, heeft in en om Veurne een goede reputatie. De royale bereidingen van chef-kok en eigenaar Jean Vandenberghe hebben smaak. De communicatieve kok kokkerelt in een open keuken en komt geregeld aan je tafel voor een praatje. Kreeft, oesters, sprotfilet, op de graat gegrilde grietbot en wildbereidingen in het seizoen zijn specialiteiten. De basis van de vermaarde garnaalkroketten wordt bereid door de schoonmoeder en een vriendin van huisvriend Eddy. Het visitekaartje van het huis is het driegangenmenu voor € 37. De indrukwekkende wijn- en alcoholkaart vermeldt zo’n 800 verschillende referenties, waarvan een collectie gereputeerde bourgognewijnen. Een vijftiental wijnen wordt ook per glas geschonken. De collectie flessen gedistilleerd op de schouw nodigt uit om te degusteren. Er werd geïnvesteerd in nieuw zilverwerk en in een laagje verf op de muren. Zo is alles weer spic en span en kan de Olijfboom weer even mee!

Olijfboom
Olijfboom

Olijfboom, Noordstraat 3, 8630 Veurne, 058 31 70 77, www.olijfboom.be

Le Coq en Pâte

Bezoekers worden vanaf het begin ondergedompeld in een cosy sfeer. Het restaurant werd in 1972 opgericht door de broers Bacchetta. Sinds 2000 runden moeder en zoon Olivier de zaak. Inmiddels heeft moeder de zaak verlaten en is het Olivier die de lakens uitdeelt. Hij kreeg een opleiding in bastions van de klassieke keuken zoals L’Ecailler du Palais Royal en Comme chez Soi. Zijn Franse bereidingen met Italiaanse invloeden hebben smaak. De spijskaart is gevarieerd en scherpt de honger aan. Voorgerechten kosten € 13 tot € 16, hoofdgerechten variëren in prijs van € 16 tot € 26. Er is een aantrekkelijk driegangenmenu voor € 35 en een lunch voor € 18. De wereldwijnkaart telt meer dan 120 overwegend mild geprijsde referenties.

Le Coq en Pâte
Le Coq en Pâte

Le Coq en Pâte, Tomberg 259, 1200 Brussel, 02 762 19 71, www.lecoqenpate.be

Le Barathym

Voor een oprechte en smakelijke maaltijd aan onverslaanbare prijzen is er Le Barathym. Het knusse eethuis is te vinden tegenover de Collègiale Saint-Monon, de kerk in het hart van het landelijke Nassogne. Het dorp ligt in een streek met uitgestrekte bossen en schilderachtige dalen. Le Barathym werd negen jaar terug in de markt gezet door Nicolas Alberty, eigenaar van het gastronomische hotel-restaurant Le Beau Sejour (www.lebeausejour.be). Hij kent het vak: hij liep beroepsschool in zijn geboortestad Namen en werkte bij Georges Blanc en Jean-Pierre Bruneau. Nicolas Alberty droomde van een laagdrempelige dorpsherberg waar hij vrij kan koken met het aanbod van de markt. Daarom is hij elke dag vanaf 12 uur in de keuken van Le Barathym, waar hij zich culinair kan uitleven. De mensen bestellen à la carte aan eenheidsprijzen: één gerecht € 19, twee gerechten € 30, drie gerechten € 37.

Le Barathym
Le Barathym

Le Barathym, rue du Parvis 10, 6950 Nassogne, 084 31 44 84, www.lebarathym.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content