Spaans Dak © G.F.

3 x tafelen aan de waterkant

Deze maand koos Pieter Van Doveren 3 adresjes waar u heerlijk kan tafelen met zicht op het rustgevende water.

Spaans Dak

Tussen twee vijvers van recreatiedomein Zoet Water staat een burcht die teruggaat tot de 14de eeuw en sinds mensenheugenis Spaans Dak wordt genoemd. Michel Uyttendaele opende op deze uitverkoren plek 29 jaar terug een gastronomisch restaurant. Vandaag dragen medewerkers zoals Remco Kramer en zijn zonen Jonathan en Kristof de vernieuwing uit. Intussen werd het restaurant uitgebreid met een moderne kubus met 50 royale plaatsen temidden een warme, hedendaagse inrichting en met een riant terras aan het water. Obers met rode bretellen en microfoontjes brengen speelse gerechten die verrassen door hun feestelijke presentatie en originele combinaties. Goede herinneringen gaan naar het rosé gebraden vlees van het Rubia Gallega-rund gecombineerd met vette eendenlever, ijsgekoelde geitenkaas, puree van knolselder en vijgen in portsaus. Veel wijnen worden rechtstreeks per palet aangekocht, waardoor de prijzen zakken.

Spaans Dak, Maurits Noëstraat 2, 3050 Oud-Heverlee, www.spaansdak.be

Les Pêcheries

Les Pêcheries
Les Pêcheries

Watermaal-Bosvoorde is een Brusselse gemeente met veel verborgen groen. Een van de paradijselijke plekjes is de grote visvijver aan het Reigersbospark, het enige ecopark van het Gewest. Vroeger, wanneer de vissers dorst hadden, trokken zij naar het café-laiterie. Dertig jaar terug brandde alles af. Tien jaar later besloten drie rugbyvrienden op deze bijzondere plek een nieuwe zaak op te starten: Les Pêcheries. Inmiddels zijn wij 18 jaar later en groeide het laagdrempelig restaurant uit tot een vaste waarde met de sfeer, prijzen en kwaliteit van een volks Belgisch eetcafé. De decoratie van de eetzaal bestaat uit rugbysouvenirs, oude hengels en een double scull roeiboot aan het plafond. Op de spijskaart specialiteiten zoals garnaalkroketten, mosselbereidingen, spare ribs à volonté, vlees met oorsprongvermelding en kalfsniertjes. Bij mooi weer eet je aan de grote buitentafels met zicht op de vijver.

Les Pêcheries, Visserijstraat 97, 1170 Watermaal-Bosvoorde, www.lespecheries.be

Le P’tit Troquet

Le P'tit Troquet
Le P’tit Troquet

Godinne is een idyllische gemeente aan een grote bocht van de Maas. De oevers zijn omlijst door rotspartijen en wouden. Op deze bijzondere plek vormde de ondernemende sterrenchef Gaëtan Colin het 300 jaar oude landhuis – voorheen de residentie van Paul Spaak – om tot het luxueuze gastenverblijf Le Richmond. Vorig jaar nam hij, 100 m verder aan het jaagpad, Bistro d’Ici over. Het interieur kreeg een opknapbeurt, de naam veranderde in Le P’tit Troquet en in de keuken kwam de getalenteerde Lady Chef Nathalie Tihon. Zij bewees in haar vroegere restaurant Bouteille à la Mer in Hoei dat zij creatief en lekker kookt. De spijskaart die zij in samenspraak met Gaëtan Colin samenstelde, vermeldt toegankelijke, eigentijdse, gastronomische bereidingen. Een aanrader zijn de Naamse petits-gris slakken met peterselie en gerookt spek. Vanuit de eetzaal kijk je uit over het water.

Le P’tit Troquet, Rue Grande 48, 5530 Godinne, le-ptit-troquet.be

Partner Content