© Getty Images/iStockphoto

3 x Wining-and-dining

Pieter Van Doveren slecteerde voor u 3 restaurants die wijn bij het eten net die extra dimensie geven.

Sir Kwinten

3 x Wining-and-dining

Het wijnrestaurant is gelegen op de Markt van Lennik, de poort naar het Pajottenland die wordt bewaakt door een levensgroot bronzen standbeeld van een Brabants trekpaard. Yanick Dehandschutter nam acht jaar terug – hij was toen 22 – de leiding en ontpopte zich tot een topsommelier die de meest begeerde trofeeën wist binnen te rijven: Eerste Sommelier van België Prosper Montagné 2012, Beste Sommelier van België 2013, Sommelier of the Year 2015. De wijnkaart brengt een ver doorgevoerde persoonlijke selectie champagnes en wereldwijnen van overwegend kleine huizen bijeen, aan zeer aantrekkelijke prijzen. De wijn wordt geschonken in elegante Oostenrijkse Zalto-wijnglazen, wat het drinkplezier vergroot. Frisse, actuele gastronomie in een vlotte sfeer, vergezeld van wijnadvies van een wijnkampioen en dit alles met witte handschoenen opgediend aan bodemprijzen: bij Sir Kwinten kan dat.

Sir Kwinten, Markt 9, 1750 Lennik, 02 582 89 92, www.sirkwinten.be

Le Pilori

3 x Wining-and-dining

Michelin beloonde Le Pilori met een ster en bewierookt het comfort, de kwaliteit van het product, de smaak en de generositeit. Het sympathieke eethuis is een vrienschapstafel waar je aanschuift voor een fantastische prijskwaliteitverhouding, zowel van het eten als van de wijn. De geschiedenis van het etablissement gaat terug tot 1917 en de familie Claes, die Le Pilori drie generaties lang uitbaatte. Toen Léonce achter het fornuis plaatsnam, werd het café-restaurant bekend voor zijn cochonnailles (varkensvleesbereidingen) en andere doorsmakende gerechten uit de terroirkeuken. Sinds 1993 heeft het duo Marc Leveau en kok Michel Van Cauwelaert de leiding. Mare behaalde de titel van Eerste Sommelier van België in 2012 en waakt over een voorraad hoofdzakelijk Franse wijnflessen met een duizendtal verschillende referenties. Heel wat flessen zijn rechtstreeks bij de producent aangekocht.

Le Pilori, 10 rue du Pilori, 7191 Ecaussinnes, 067 44 23 18, www.pilori.be

Le Wine Bar des Marolles

3 x Wining-and-dining

Vincent Thomaes liet als wijnkeldermeester en zaaldirecteur in het voorname Château du Mylord 20 jaar lang zien dat hij de kunst verstaat van het ontvangen. De getalenteerde sommelier voelde zich echter in een keurslijf opgesloten en koos voor de vrijheid. Hij installeerde zich in de volkse Brusselse Hoogstraat en opende de gezellige Le Wine Bar des Marolles en de aanpalende delicatessenwinkel Le Marché du Wine Bar. De bistro is een pretentieloos kwaliteitsadres en de theatrale belle époque-inrichting weet te vermaken. De spijskaart is onderverdeeld in klassiekers uit de terroirkeuken en seizoensgebonden bereidingen. Er is een wijnkeuze op sterrenniveau, gekoppeld aan prijzen op bistroniveau. Je kan er ook kwaliteitswijnen per glas drinken.

Le Wine Bar des Marolles/Le Marché du Wine Bar, Hoogstraat 198/196, 1000 Brussel, 02 503 62 50, www.winebarsablon.be

Partner Content