© 2018 - WWW.ATOMIUM.BE - SOFAM BELGIUM

60 kaarsjes voor het Atomium

Het Atomium viert dit jaar zijn 60ste verjaardag. Naar aanleiding daarvan pakt het Belgische icoon uit met tentoonstellingen en evenementen. De aftrap wordt gegeven met een groot feestweekend.

Even graven in de geschiedenis: het Atomium sprong in het oog als het Belgische paviljoen op de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel. Dat internationale evenement luidde de golden sixties in. Het Atomium gaf uitdrukking aan de optimistische toekomstvisie. Vandaar ook de vorm van een atoom. De negen met elkaar verbonden bollen stellen een elementair ijzerkristal voor dat 165 miljard keer werd vergroot. Toen ingenieur André Waterkeyn het ontwierp was het niet de bedoeling dat het Atomium de Wereldtentoonstelling zou overleven. Maar dankzij zijn populariteit en succes werd het snel een belangrijk symbool. Al heeft het Atomium ook jaren van verkommering gekend. Sinds de grondige restauratie in 2006, schittert het weer in al zijn glorie en kan het trots zijn 60ste verjaardag vieren. Wij lijsten op wat er staat te gebeuren.

In een bakfiets over het expoterrein.
In een bakfiets over het expoterrein.

Galaxy ’58. Onder die noemer vinden drie tentoonstellingen plaats. Ze openen tijdens het feestelijke startweekend op 23 en 24 maart. De eerste is People of 58. Zoals de titel al doet vermoeden, zoomt deze tentoonstelling in op de mensen die Expo ’58 hebben bezocht. Met veel foto’s en filmbeelden, objecten, kostuums en documenten. Onder andere het uniform van de beroemde fairhostessen wordt getoond. Dan is er Graphic 58, een tentoonstelling gewijd aan de vormen, kleuren en texturen eind jaren ’50. Want alles ging er anders uitzien op de drempel van de swinging sixties. Niet in het minst de mode. Expo nummer drie, Podium 58, toont dan ook hoe mensen op hun paasbest rondwandelden langs de lanen van Expo ’58.

Een fairhostess in volle ornaat.
Een fairhostess in volle ornaat.

Diamanten bruiloft. Het Atomium heeft alle gemeenten van België gevraagd koppels uit te nodigen die 60 jaar getrouwd zijn. “We hebben tien jaar geleden gemerkt dat vele echtparen hun 50-jarige huwelijksjubileum in het Atomium vierden”, zegt woordvoerster Yvonne Boodts. “Vaak was Expo ’58 voor hen een huwelijksreis, omdat ze destijds niet echt de wereld konden rondreizen. De week van 17 april is aan hen gewijd. Ze kunnen dan het Atomium en Design Museum gratis bezoeken.”

Brocante 58. Bij een 60ste verjaardag mag een brocante niet ontbreken. Op 28 en 29 april bieden 120 verzamelaars vintage objecten en souvenirs aan. Je kan er letterlijk snuisteren in 1958.

Rock around the Atomium en oldtimers. De jaren ’50 waren natuurlijk ook de jaren van de rock-‘n-roll. De rebelse muziek van de jeugd uit de fifties krijgt zijn eigen festival in dit jubileumjaar. Tijdens Rock around the Atomium op 5 en 6 mei vinden twaalf concerten plaats. Rock-‘n-roll vraagt trouwens om blitse bolides. De mooiste exemplaren uit die tijd zullen parkeren aan de voet van het Atomium. Op 30 september vormt de Heizelesplanade het decor voor gentlemen-motorrijders die in gedistingeerde outfit rondrijden. In oktober volgt nog een oldtimerparade.

De bouw, een huzarenstuk.
De bouw, een huzarenstuk.

Slotconcert. Nog een zestigjarige in 2018 is het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie. Reden genoeg dus om dit orkest te vragen voor het slotconcert in de Prigoginebol (zijdelingse bol). Op 6 oktober zal het kamerorkest stukken spelen uit de tijd van Expo ’58.

Partner Content