© Château de Vaux-le-Vicomte

Beleef een ‘zoete’ kerst in Vaux-le-Vicomte

Minister met verfijnde smaak

Een beetje geschiedenis. Op 17 augustus 1661 grijpt op Vaux-Le-Vicomte een groot feest plaats. Na 20 jaar bouwen wordt het kasteel ingehuldigd. Bouwheer is Nicolas Fouquet (1615-1680). Die naam zegt je misschien niet veel, maar het gaat om een illustere figuur in de Franse geschiedenis, mét een verfijnde smaak en een grote voorliefde voor kunst, luxe en schoonheid. De ambitieuze Fouquet had zich opgewerkt tot minister van Financiën in de regering van Louis XIV. Jaloerse tegenstrevers brengen Fouquet echter in discrediet. Louis XIV is op dat ogenblik amper 23 en wil zich krachtdadig tonen (en zou naar verluidt erg jaloers zijn op het prachtige kasteel). Hij laat d’Artagnan, dan onder-luitenant der musketiers, Fouquet arresteren. Fouquet wordt levenslang opgesloten en sterft in 1680. Aan het woord is Alexandre de Vogué. Hij en zijn familie zijn op dit ogenblik eigenaar van Vaux-le-Vicomte. “Mijn betovergrootvader Alfred Sommier maakte fortuin in de suikerindustrie. Hij kocht het kasteel in 1875, na jaren leegstand, en herstelde het in zijn oude glorie. Als kind heb ik in dit kasteel gewoond, als kleuter door de traphallen gerend”, lacht Alexandre. In 1968 besluit zijn vader het open te stellen voor publiek. Met dat doel werden alle anachronistische elementen -hoe waardevol ook- verwijderd zodat het interieur opnieuw voor de volle 100 procent 17de eeuws is, zoals toen Fouquet het liet bouwen

Aan het interieur hebben trouwens de grootste namen van hun tijd meegewerkt: Architect Louis Le Vau, decorateur Charles Le Brun en tuinarchitect André Le Notre. De drie zouden later allemaal voor de koning werken. De tuinen van Versailles zijn aangelegd door Le Notre. Vaux-le-Vicomte toont dan ook het beste en meest vooruitstrevende wat de 17de eeuw te bieden heeft: een open hekwerk, veel plafond-en muurschilderingen, referenties aan de mythologie en de allereerste klassieke Franse tuin. Wegens de gelijkenissen met Versailles zijn er sinds 1968 al meer dan 80 films en series opgenomen. Onder andere de film crew van Marie-Antoinette met Kirsten Dunst, James Bond’s Moonraker met Roger Moore en Man with the Iron Mask met Leonardo DiCaprio streken er neer. De Canal+reeks Versailles wordt er integraal opgenomen.

Een lekkere kerst

Met Kerst steekt het sowieso al feeërieke Vaux-le-Vicomte nog een tandje bij. Langs de oprijlaan leiden tientallen sparren je richting kasteel, waar een koor je opwacht met kerstliederen. Vierduizend meter verlichting, 200 kerstbomen en 4.000 decoratiestukken worden aangerukt, elk jaar rond een specifiek thema. Op kastelen werd doorgaans goed en uitgebreid getafeld en zo is dit jaar ‘lekkernijen en zoetigheden’ het thema. Je wordt in het kasteel, dat zijn knisperende haardvuren heeft aangestoken, meteen verwend met de lekkerste geuren. In de majestueuze salons torenen chocoladepiramides, suikerstokken en macaronsculpturen uit boven de feestdis in een scenografie van Sens Gourmand. Hoogtepunt is het Grand Salon, waar je een besneeuwd woud van suiker binnentreedt, een referentie aan Alfred Sommier, die zijn geld verdiende met suiker.

Wanneer het donker wordt lichten de tuinen op dankzij de duizenden lichtjes. Een majestueuze engel en een acht meter groot hert kijken toe. Om het kerstbezoek helemaal in stijl af te leggen, kan je een tocht met de paardenkoets maken doorheen de Franse tuinen.

Noël Gourmand à Vaux-le-Vicomte. Nog tot 17/12/2017 elk weekend . Tot 7/1/2018 elke dag. 11u-17.45u.

Erheen: Vanuit de Gare de l’Est in Parijs 60 minuten met de trein tot Maincy. Bij het station vertrekt een pendelbus naar het kasteel. Met de auto 50 min. rijden vanuit Parijs.

Info www.vaux-le-vicomte.com en www.vaux-le-vicomte.com/vaux-le-vicomte-fete-noel

Partner Content