© Belga

Beschermd Astoria-hotel in Brussel wordt in ere hersteld

Al bijna tien jaar staat het beroemde Astoria Hotel aan de Koningsstraat in Brussel leeg. Daar moet nu snel verandering in komen. De internationale hotelgroep Corinthia heeft het gekocht en zal het beschermde monument volledig renoveren. Tegen 2019 moet het klaar zijn.

Het Astoria-hotel werd gebouwd in 1909 in opdracht van Koning Leopold II, die er zijn gasten voor de Wereldtentoonstelling wou ontvangen. Het gold jarenlang als één van ’s werelds beste en meest luxueuze hotels. Het was een ontmoetingsplaats voor koningen, prominenten en wereldsterren en kreeg in de loop van de geschiedenis onder andere Winston Churchill en Dwight Eisenhower over de vloer. De eigenaarsfamilie verkocht het in 2007 aan de groep Global Hotels en Resorts uit Portugal. Maar die keeg de renovatie nooit uit de startblokken, onder meer omdat bodemverontreiniging werd vastgesteld. Intussen was het een beetje een spookhotel geworden.

Het monumentale pand werd destijds ontworpen door de Belgische architect Henri Van Dievoet. De indrukwekkende gevel is neoclassicistisch. Van het majestueuze interieur is veel verloren gegaan, maar er zijn nog elementen terug te vinden die in ere zullen worden hersteld. De gevel en de begane grond werden in 2000 beschermd erfgoed. De bovenverdiepingen met de kamers zijn niet beschermd en worden dan ook volledig gestript voor renovatie. Er komt ook een uitbreiding op het aangrenzende stuk grond. Het hernieuwde hotel zal bestaan uit 121 kamers, een grote balzaal, een restaurant, koffiebar, lounge en kuuroord. Het vijfsterren luxehotel zal na de renovatie door het leven gaan als ‘Corinthia Grand Hotel Astoria’.

Corinthia zou ongeveer 15 miljoen euro betaald hebben voor het Astoria.

Partner Content