© ISOPIX

Cadeautjes om van te smullen

Voor iedereen een geschikt cadeautje vinden is vaak een hele opgave. Waarom ze niet zelf bereiden? Geef ook de verpakking een eigen toets en je maakt vast iemand gelukkig met je zelfgemaakte lekkers!

Kruidenchocoladetruffels

(Voor 30 stuks)

300 g zwarte chocolade met 70% cacao, 50 g boter, 1 vanillestokje, 2 koffielepels vierkruidenmengeling, 2 eetlepels room, 3 eetlepels cacaopoeder, 1 koffielepel poedersuiker.

1 Hak de chocolade grof en laat samen met de boter smelten au bain-marie.

2 Snij het vanillestokje overlangs doormidden en verwijder het merg. Voeg de room, het vanillemerg en 1 koffielpel vierkruidenmengeling aan de chocolade toe en zet twee uur koel.

3 Zeef de cacao, de poedersuiker en de rest van de vierkruidenmengeling in een diep bord en meng.

4 Vorm een nootje chocolade met een lepeltje en rol tot een bolletje tussen je koude handen. Rol de truffel daarna door de cacaomengeling.

Zout met eekhoorntjesbrood en tijm

Cadeautjes om van te smullen
© ISOPIX

(Voor 50 g)

3 g gedroogd eekhoorntjesbrood, 3 eetlepels verse tijmblaadjes, 1 eetlepel roze peperbessen, 50 g grof keukenzout.

Breek het eekhoorntjesbrood in heel kleine stukjes en meng met de andere ingrediënten. Vul er een zoutmolen mee. Dit zout is heerlijk met risotto, pasta en wild.

Butternut en appelchutney

Cadeautjes om van te smullen
© ISOPIX

(Voor 4 bokalen van 250 g)

500 g butternut vruchtvlees, 1 ui, 1 stukje verse gember (+/- 25 g), 1 groot rood pepertje, 2 zure appels, 2 eetlepels citroensap, 2 eetlepels olie, 4 eetlepels bruine suiker, 1 koffielepel zout, 1 steranijs, 1 kaneelstokje, 3 kruidnagels, 100 ml sinaasappelsap, 2 eetlepels witte wijnazijn, 2 eetlepels rozijnen.

1 Snij het vruchtvlees van de butternut in blokjes van 1 cm.

2 Pel de ui en de gember en hak fijn.

3 Was het rode pepertje, snij doormidden en verwijder de zaadjes. Snij het pepertje in ringetjes.

4 Schil de appels en snij ze in kleine blokjes. Meng de blokjes met het citroensap.

5 Verwarm de olie in een kookpot, voeg de ui en de gember toe en laat even bakken. Voeg de butternut, de appels, het pepertje, de suiker, het zout, de kruiden, het sinaasappelsap, de azijn en de rozijnen toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten verder koken op een zacht vuur.

6 Spoel de bokalen met heet water en laat ze ondersteboven uitdruipen op een handdoek. Haal de kruiden uit de chutney en vul de bokalen. Sluit meteen af. De chutney kan je een jaar bewaren. Na opening in de koelkast zetten.

Tip. Deze chutney is overheerlijk met koud vlees.

Drogevruchtenkoekjes

Cadeautjes om van te smullen
© ISOPIX

(Voor 8 bokaaltjes van 200 ml)

500 g gemengde droge vruchten zoals abrikozen, pruimen, vijgen, enz., 250 g bloem, 20 g bakkersgist, 2 eetlepels suiker, 50 g rozijnen, 2 eetlepels rum, 50 g hazelnoten, 50 g walnoten, 1 koffielepel vierkruidenmengeling, zout, olie voor de bokaaltjes.

1 Leg de gedroogde vruchten in een kookpot en giet er 600 ml lauw water over. Laat vier uur weken. Breng aan de kook en laat 10 minuten verder pruttelen op een zacht vuur. Haal van het vuur. Laat de vruchten uitlekken zodra ze lauw zijn, maar vang het kookvocht op.

2 Zeef de bloem in een kom, maak een putje en leg er de gist in. Maak de gist los met 1 koffielepel suiker en 125 ml van het lauwe kookvocht. Dek af en laat 10 minuten rijzen.

3 Meng intussen de rozijnen en de rum in een kommetje. Hak de hazelnoten, walnoten en droge vruchten grof.

4 Voeg de suiker, de vruchten, alle noten, de rozijnen, de vierkruidenmengeling en een snuifje zout aan de kom met bloem en gist toe. Kneed tot je een deeg bekomt, strooi er bloem over en laat nog vier uur rijzen op een droge plek.

5 Warm de oven voor op 180°C. Olie de bokaaltjes in met een borsteltje. Vul ze voor tweederde met het deeg. Duw het deeg goed aan. Laat 45 minuten bakken in de oven. Sluit de bokaaltjes af terwijl ze nog warm zijn.

Dragonazijn en eekhoorntjesbroodolie

Cadeautjes om van te smullen
© ISOPIX

(Voor 1 liter)

Dragonazijn

3 takjes dragon, 1 onbehandelde citroen, 1 koffielepel witte peperkorrels, 1 liter witte wijnazijn.

1 Was de dragon en dep droog. Stop twee takjes in een fles.

2 Was de citroen onder heet water en haal met een dunschiller wat stukjes schil weg.

3 Doe de citroenschilletjes samen met de witte peperkorrels in de fles en vul ze met azijn. Laat drie weken trekken op een donkere, koele plek. Zeef de azijn en giet hem over in een mooie fles. Doe er nog een takje verse dragon bij. Deze azijn kan je een jaar bewaren.

Eekhoorntjesbroodolie

8 g gedroogd eekhoorntjesbrood, 3 kruidnagels, 1 koffielepel zwarte peperkorrels, 1 liter olijfolie.

1 Doe het eekhoorntjesbrood samen met de kruidnagels en de zwarte peperkorrels in een fles.

2 Vul de fles met olie. Laat drie weken trekken op een donkere, koele plek. De olie is klaar voor gebruik. Je kan ze een jaar bewaren.

Confituur van zoete aardappel en peer met vanille

Cadeautjes om van te smullen
© ISOPIX

(Voor 8 potten van 350 ml)

1 kg zoete aardappelen, 1 liter bioappelsap, 1 kg stevige peren, 4 eetlepels perenbrandewijn, 2 eetlepels citroensap, 2 vanillestokjes, 750 g fijne kristalsuiker.

1 Schil de zoete aardappelen en rasp ze boven een kookpot. Meng er het appelsap onder.

2 Schil de peren en snij ze in vier. Snij een derde van de peren in blokjes van zo’n 3 mm en meng ze met de brandewijn. Voeg bij de zoete aardappelen.

3 Snij de vanillestokjes overlangs doormidden en verwijder het merg. Voeg het merg en de stokjes alsook de suiker bij de zoete aardappelen in de kookpot en breng aan de kook. Laat al roerend acht minuten koken. Voeg de blokjes peer toe en laat nog één minuut verder koken.

4 Verwijder de vanillestokjes. Giet de nog warme confituur in de glazen potjes. Sluit hermetisch af en zet de potjes vijf minuten op hun kop. Draai ze terug om en laat afkoelen. De confituur blijft een jaar goed.

Sinaasappel en veenbessenmosterd

Cadeautjes om van te smullen
© ISOPIX

(Voor 3 glazen van 120 ml)

1 biosinaasappel, 100 g gedroogde veenbessen, 300 g dijonmosterd op oude wijze.

1 Was de sinaasappel onder warm water. Verwijder de helft van de schil met een dunschiller. Pers het sap uit.

2 Doe de veenbessen in een kookpot en giet er het sinaasappelsap over. Breng aan de kook en laat zachtjes verder koken tot de veenbessen alle sap hebben geabsorbeerd. Voeg de schilletjes toe, haal van het vuur en laat afkoelen.

3 Hak de veenbessen fijn en meng ze met de mosterd. Vul er de glaasjes mee. De mosterd bewaart ongeveer zes maanden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content