De onbekende uitvinder van de Volkswagen

Ook altijd gedacht dat Porsche de Volkswagen creëerde? Dan ben je net als de meeste mensen in de propagandaval van de nazi’s gelopen. De Nederlandse journalist Paul Schilperoord vertelt het echte verhaal in een erg gedetailleerd boek.

“Ik beloof je een kijk op een misdaadverhaal dat zelfs Hitchcock niet had kunnen bedenken”, schrijft Josef Ganz een paar jaar voor zijn dood aan een directielid van een grote autofabrikant. Het is dat verhaal dat Paul Schilperoord reconstrueert in Het geheim van Hitlers Volkswagen: het verhaal van Ganz, de échte bezieler van het tot op vandaag populaire kevertje. De Nederlandse journalist kwam eerder toevallig te weten dat de joodse ontwerper de oorspronkelijke vader was van zowel het concept, het uiterlijk, de techniek én de bijnaam van de auto en ging op zoek naar zijn verhaal. Hij vond daarbij het privé-archief van de man, nog enkele getuigenissen en dook in allerlei archieven.

Angstaanjagend relaas

Het resultaat mag gezien worden: zijn boek is door de uitgebreide, uitgesponnen en zorgvuldige combinatie van die verschillende bronnen tot een volwaardige geschiedenis van het ontstaan van de Kever uitgegroeid. Niet alleen voor liefhebbers van het charmante autootje is dit interessant leesvoer, de manier waarop de joodse ontwerper door de nazi propagandamachine en jaloerse collega’s buitenspel gezet werd, in levensgevaar gebracht werd en als het ware weggegomd raakte, is inderdaad een angstaanjagende crimi.
Om niet beschuldigd te worden van sensatiezucht was het nodig dat Schilperoord nauwgezet te werk ging, maar dat gaat af en toe ten koste van de vlotte leesbaarheid. Dat speelt de minder technisch onderlegde lezer parten, maar die kan de meer technische stukken ook diagonaal lezen en wat verder weer inpikken. Want voor wie van waar gebeurde verhalen houdt, is dit boek een must.

Het geheim van Hitlers Volkwagen. Het geesteskind van de joodse ontwerper Josef Ganz – Paul Schilperoord – uitg. Just – isbn 9789089752208

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content