© BELGA

“De Premier” van Erik Van Looy wordt actiethriller

Regisseur Erik Van Looy start deze week met het draaien van zijn nieuwe film “De Premier”. Maandag stelde hij in het prestigieuze salon van de Kamervoorzitter cast en plot voor. Plus Magazine sprak met hem.

Haast evenveel pers als voor een persconferentie van de echte premier daagde er maandag op in de salons van de Kamervoorzitter, waar de regeringen Leterme, Di Rupo en Michel zijn gevormd. Van Looy, zichtbaar onder de indruk, presenteerde er zijn topcast: Koen De Bouw als premier, Tine Reymer als zijn vrouw. Charlotte Vandermeersch neemt de rol van woordvoerder op zich en dan zijn er nog personages voor Stijn van Opstal en Dirk Roofthooft. De Kamer wordt een van de vele locaties waar de film gedraaid wordt. De plot: de Belgische eerste minister Michel Devreese wordt ontvoerd en krijgt de opdracht van zijn ontvoerders een moord te plegen... op de Amerikaanse president.

Plus Magazine: Vanwaar het idee een film te maken over de premier?

Van Looy: Het is de enige job die ik nooit zou willen doen. Het is ongelooflijk hectisch. Die mensen gaan door van 4 uur ’s ochtends tot 23 uur ’s avonds. Ik ben ontzettend gefascineerd door de ultieme hectiek van het politieke leven. Een personage als de premier is interessant. De arena is boeiend. De film zal ook een razend tempo hebben. Er zitten 290 scènes in, terwijl dat er in de gemiddelde Vlaamse film maar 100 zijn. Bedoeling is dat de mensen doodmoe van spanning uit de bioscoop komen.

De film wordt geen klassiek politiek drama, zoals Borgen?

De toon is heel anders. Denk veeleer aan ’24’ of ‘Homeland’. Het is inderdaad geen politiek drama. Dat zou ik niet kunnen maken. Het wordt een actiethriller! De politiek vormt het decor, de arena. Je komt als kijker ook niet te weten van welke partij of politieke strekking de premier is. Daar gaat het niet om. Ik heb het wel ongeveer in mijn hoofd. Maar zelfs aan De Bouw heb ik dat niet gezegd.

De premier is een fictief figuur. Maar had je toch iemand uit de Belgische politiek voor ogen?

Als je goed kijkt, zie je toch wel gelijkenis tussen mijn premier met een figuur uit de Belgische politiek: Kris Peeters. Een paar jaar geleden zag het er ook naar uit dat Peeters premier kon worden. Dat is soms een beetje het probleem met dit soort film. In de politiek verandert alles razendsnel. Ik ben hiermee gestart in 2008. Toen vond ik De Bouw eigenlijk wat jong voor de rol. Maar kijk, intussen is hij eigenlijk een stuk ouder dan de huidige eerste minister. Gelukkig, bij Koen de Bouw zie je dat niet.

Waarom heb je niet voor een vrouwelijke premier gekozen?

Ik wou gewoon graag Koen de Bouw in de hoofdrol. Ik ben vertrokken van Koen als hoofdfiguur. Hij is de man die ik altijd zelf had willen zijn (lacht). Maar de Amerikaanse president is een vrouw, gespeeld door de Britse actrice Saskia Reeves. Dat vond ik toch wel belangrijk. En eerlijk gezegd hoop ik ook dat de volgende Amerikaanse president effectief een vrouw wordt.

De Premier. Première op 26 oktober.

Partner Content