De tuin, onderdeel van het huis

Belgen geven steeds meer uit aan de omgeving rond hun huis.

Hoewel de temperaturen zich niet altijd lenen tot het zonnebaden, geeft de Belg gemiddeld tussen de 100 en de 300? uit aan tuinartikelen. De doe-het-zelf zaken en de tuincentra bieden een steeds breder wordend gamma aan van meubelen voor buitenshuis. Op dit vlak wordt duidelijk een nieuwe trend gezet: de tuin wordt steeds meer een ruimte op zich, een nieuw onderdeel van het huis.

Vergeet klassiek !

De grote merken laten de hype niet aan zich voorbij gaan: hun nieuwe stokpaardje is de inrichting van de ruimtes buiten de huismuren. Talrijk zijn de producenten die beslist hebben een “outdoor” gamma aan hun catalogus toe te voegen. De tuin en zijn omgeving wordt niet langer beschouwd als een plaats waar het onkruid zijn vrije gang mag gaan. De outdoor markt is duidelijk aan het boomen zelfs al kan het concept van de meubels nog verfijnd worden wat betreft comfort, het integreren van een gebruiksidee, de kwaliteit en de service. Op de lange termijn moeten architecten en designers in staat zijn om elementen aan te reiken die aan iedereen de mogelijkheid biedt om hun eigen wereldje te creëren.

Een wereldje dat zich niet tot een tafel en een paar stoelen beperkt. Bij het inrichten van de tuin vervolledigen tegenwoordig ook verlichting, tapijten, kussentjes en lage tafeltjes het basisgamma aan producten. Ook de klassieke parasol is stilaan op de achtergrond aan het geraken. Tegenwoordig duikt een hele resem aan nieuwe producten op: sluiers voor op het terras of in de tuin die de zon en de regen tegenhouden. Gladgemaakte, ronde meubel-sculpturen waar men zich in alle mogelijke houdingen tegen aan kan vleien. Grote, zachte zitplaatsen die eruit zien als paletten, met simpele vormen en juiste proporties, voor een moment van rust of een discussie. De nieuwe hype van het jaar zijn zelfs heuse outdoor keukens.

Elegant en sterk

Het feit dat er evenveel belang gehecht wordt aan de inrichting van de tuin als aan de inrichting van andere kamers beïnvloedt ook het productieproces van de meubelen. Vaker en vaker kunnen meubelen, afhankelijk van de smaak, zowel binnen- als buitenshuis gebruikt worden. Enige voorwaarde: ze moeten bedacht zijn voor zowel binnen als buiten. Het meubel moet sterk zijn aangezien het kan regenen, vochtig kan zijn of de zon hard kan schijnen. Deze zomer bestaat de trend uit het combineren van verschillende materialen: teak en inox, hout en aluminium. De rotanstoel en de ijzeren zetel uit de jaren ’50 met een rugleuning vol kronkelingen en arabeskversieringen maken, net als gevlochten hars, een comeback.

Tuinmeubelen zijn niet langer enkel betaalbaar voor de grootverdieners onder ons. Dit is goed nieuws voor de Belg aangezien elk jaar tussen de 100 en de 300? aan tuinartikelen gespendeerd wordt. Een trend die zich vertaald in een steeds groter wordend aanbod aan steeds meer betaalbare prijzen. Cocoonen in de tuin of wilde tuinfeesten, dit jaar is het allemaal toegelaten!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content