© FOTO'S ISOPIX

Eet je mee? ’t Is gehakt parmentier

Dit familiegerecht bij uitstek kan je op duizend-en-een manieren klaarmaken. De beste recepten worden doorgegeven van grootmoeder, op moeder, op kind. Dit zijn onze favorieten.

Gehakt parmentier van zoete aardappel

Voor 4 personen

Een ossenstaart in stukken gesneden, 1 eetlepel olie, 1 kruidentuiltje, 1 kruidnagel, 5 cl cognac, 25 cl rode wijn, 1 eetlepel kalfsfond in poeder, een handvol platte peterselie, zout, peper, 200 g aardappelen, 500 g zoete aardappelen, 40 g boter, 2 eetlepels volle room, 1 kop paneermeel.

1 Bak de ossenstaart 5 minuten bruin in een braadpan met olie. Voeg het kruidentuiltje en de kruidnagel toe, giet er de cognac, de wijn en één liter water bij, strooi er het kalfsfondpoeder over en roer om. Dek af en laat anderhalf uur sudderen.

2 Laat daarna 15 tot 20 minuten rusten. Laat het vlees uitlekken en haal boven een kom het vlees van het been met een vork. Voeg 20 cl ontvet bakvocht, de gesnipperde peterselie, peper en zout toe. Roer om en hou apart.

3 Warm de oven voor op 180°C (stand 6). Schil de aardappelen en de zoete aardappelen en spoel ze af. Laat 25 minuten koken in zout water. Giet af en pureer met de roerzeef, roer er de boter en de room onder. Breng op smaak met peper en zout.

4 Verdeel het ossenstaartvlees over de ovenschaal. Breng een laag puree aan, strooi er het paneermeel over en zet 15 tot 20 minuten in de oven tot je een goudbruin korstje bekomt.

5 Dien op in de ovenschaal, serveer er een groene sla bij.

Gehakt parmentier van gekonfijte eend

Eet je mee? 't Is gehakt parmentier
© FOTO’S ISOPIX

Voor 4 personen

500 g zachtkokende aardappelen, zout, 10 cl melk, 80 g boter, peper van de molen, een handvol kervel, 2 kleine sjalotten, 4 gekonfijte eendenbillen, 1 eetlepel vet van gekonfijte eend, paneermeel.

1 Stoom de aardappelen of kook ze in de schil in zout water. Pel ze en plet ze met een pureestamper.

2 Warm de melk op en giet al roerend bij de puree. Voeg 60 g boter toe in stukjes, kruid, roer om en hou warm.

3 Was de kervel, dep droog, verwijder de blaadjes en snipper ze fijn. Pel de sjalotten en hak ze fijn, rafel het eenden-vlees uiteen.

4 Haal een eetlepel vet rond de gekonfijte eend weg en warm op in een braadpan. Bak er de gehakte sjalotjes in maar laat ze niet bruinen, voeg het gerafelde eenden-vlees toe en laat al roerend nog 5 minuten bakken, breng op smaak met peper en zout.

5 Warm de oven voor op 240°C.

6 Strijk vier ovenschaaltjes in met olie, breng een laagje gekonfijte eend met sjalotjes aan, strooi er de gesnipperde kervel over en breng vervolgens een laag puree aan. Leg er een paar nootjes boter op, strooi er paneermeel over en zet in de oven tot je een goudbruin korstje bekomt.

7 Dien meteen op.

Gehakt parmentier van zalm en prei

Eet je mee? 't Is gehakt parmentier
© FOTO’S ISOPIX

Voor 4 personen

500 g aardappelen, 400 g witte preistengels, 600 g zalmfilet, een handvol peterselie, 40 g paneermeel, 10 cl melk, 80 g boter, 150 g volle room, 100 g chorizo in dunne plakjes, zout, peper van de molen.

1 Warm de oven voor op 180°C (stand 6). Schil, was en snij de aardappelen doormidden. Laat 20 minuten stomen. Was de prei, snij ze in stukken en laat 10 minuten stomen. Spoel de zalm, dep droog en snij hem grofweg in stukken. Was en droog de peterselie en mix de peterselie met het paneermeel in de hakmolen.

2 Plet de aardappelen met een pureestamper. Verwarm de melk en roer ze door de puree. Voeg daarna stukjes boter toe, kruid de puree, roer hem goed om en hou warm.

3 Breng een laag puree aan op de bodem van een gratineerschaal. Breng vervolgens een laag zalm, een laagje room, een laag prei en plakjes chorizo aan. Breng op smaak met peper en zout. Breng daarna elke laag opnieuw aan.

4 Bestrooi met paneermeel, leg er de rest van de plakjes chorizo op. Zet 40 minuten in de oven en dien meteen op.

Gehakt parmentier van boeuf bourguignon

Eet je mee? 't Is gehakt parmentier
© FOTO’S ISOPIX

Voor 4 personen

800 g rundsvlees, 500 g wortelen, 2 kleine uien, 2 eetlepels olie, 60 cl rode bourgogne, 750 g aardappelen, 12 cl melk, 80 g boter, zout, peper van de molen, 2 eetlepels paneermeel.

1 Snij het vlees in heel kleine blokjes. Schil de wortelen en snij ook die in piepkleine blokjes. Pel de uien en hak ze fijn. Warm de olie op in een braadpan en bak er het vlees in tot het goudbruin ziet. Haal het vlees uit de pan en doe er de uien in. Laat ze op hun beurt bakken tot ze een mooi kleurtje hebben.

2 Voeg het vlees opnieuw toe samen met de wortelen. Overgiet met rode wijn, dek af en laat drie uur sudderen op een laag vuurtje. Roer regelmatig om.

3 Start met het bereiden van de puree een uur voor het vlees klaar is. Stoom de aardappelen 30 minuten in de schil. Pel ze en haal ze door een fijne roerzeef. Doe de puree in een kom. Warm de melk op en voeg al roerend de boter toe. Giet dit alles al roerend bij de puree. Kruid en roer nog eens goed om. Hou de puree warm.

4 Warm de oven voor op 210°C (stand 7). Doe het vlees en het bakvocht in een ovenschaal. Breng een laag puree aan en strooi er het paneermeel over. Zet 20 minuten in de oven.

5 Dien meteen op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content