BELGA PHOTO LIEVEN VAN ASSCHE © BELGA

Floraliën ontluiken over één maand in Gent

De Floraliën Gent, een vijfjaarlijkse tentoonstelling van bloemen en planten die zich dit jaar ontpopt tot een heus stadsfestival, opent over exact één maand in Gent. Op vier sites rond het Kunstenkwartier laat Koninklijke Maatschappij voor Landbouw- en Plantkunde topfloristen de bloemetjes buitenzetten.

“Het is de eerste keer dat de Floraliën zich zo uitgebreid in de stad zullen manifesteren”, zegt CEO Dirk De Cock. “We maken de link met kunst en kiezen voluit voor vernieuwing.”

Bezoekers zullen al aan het station Gent-Sint-Pieters verwelkomd worden met een installatie en via een bewonersproject op de Albertlaan naar de eerste festivallocatie aan het stadsmuseum Gent (STAM) komen. Een “bamboe-promenade” leidt naar het gastland Japan. East-meets-West is te ontdekken via allerlei ‘domes’, waar onder meer ook aandacht besteed wordt aan de Gentse azalea.

De vier kilometer lange route loopt verder via groene gevels in de Charles de Kerchovelaan naar het Citadelpark, waar show- en inspiratietuinen zintuigen moeten prikkelen. Het Museum voor Schone Kunsten (MSK) gaat met de tentoonstelling “Flower Power” op zoek naar de link tussen kunst, ecologie en natuur.

In de derde festivalsite, de Leopoldskazerne, draait het thema rond ‘urban green’, onder meer met een “mythologisch belevingsbos”. Op de vierde locatie, het Sint-Pietersplein Gent, wordt historiek en innovatie verbonden met het beste van de Vlaamse sierteelt, onder meer met koude en warme serre. In de Sint-Pietersabdij is een bloemententoonstelling opgebouwd rond “de zeven hoofdzonden”. Het stadsfestival zet tot slot ook in op activiteiten, workshops en demo’s, meer informatie daarover op www.floraliën.be.

De 35ste Floraliën Gent worden op 21 april geopend door koning Filip en koningin Mathilde. Het publiek kan er tussen 22 april en 1 mei tussen 8 uur ’s morgens tot 22 uur ’s avonds terecht. Dagtickets zijn er vanaf 32 euro en voor kinderen, jongeren, studenten, scholen en groepen gelden kortingen. (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content