Frank Pollet wint met ‘Want een ezel is een voorbeeldig mens’ Inclusieve Griffel

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

De Vlaamse schrijver Frank Pollet (56) heeft maandag de elfde Inclusieve Griffel gewonnen, een trofee voor een boek waarin een personage met een verstandelijke handicap “gewoon” aan bod komt. De jury vond het winnende boek erg grappig en een ideaal voorbeeld van inclusie.

Frank Pollet wint met 'Want een ezel is een voorbeeldig mens' Inclusieve Griffel

“Want een ezel is een voorbeeldig mens” – een boek met tekeningen van illustratrice Kristina Ruell – gaat over twee eenoudergezinnen, waarvan de kinderen proberen te verhinderen dat hun ouders gaan samenwonen. Een van de kinderen is Juul, een jongen met een verstandelijke handicap, die verhalen over ezels verzamelt.

“Juul is net wat de jury van de Inclusieve Griffel zoekt. Hij speelt een rol gelijkwaardig aan die van de andere personage, niet meer, maar ook niet minder. Het verhaal draait ook niet rond zijn handicap, die trouwens slechts tussen de regels wordt vermeld”, klonk het bij de jury.

Pollet bracht met zijn vrouw recent ook een prentenboek uit, waarin een meisje haar buurjongen met een verstandelijke handicap verdedigt. “Toch gaven we de voorkeur aan het winnende boek om de eenvoudige reden dat we er heel hard om moesten lachen”, klinkt het nog bij de jury.

Pollet zelf vond dat hij de mooiste prijs heeft gewonnen die een schrijver kan krijgen. “Het is pretentieus de lijn te willen trekken tussen gewoon en ‘ongewoon’, valide en ‘mindervalide’. Zelf wou ik een lijst maken met alle beperkingen die ik heb, maar dat lijstje werd te lang.”

Inclusie Vlaanderen is een belangenorganisatie voor personen met een verstandelijke handicap. Hun trofee voor de winnaar, de Mats, is vernoemd naar een personage uit de Blinker-boeken van schrijver en peter van de prijs Marc De Bel.

Want een ezel is een voorbeeldig mens, Frank Pollet, illustraties Kristina Ruell, De Eenhoorn, ISBN 9789058389091

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content