Kasteel van Ljubljana © bkimbarnes Getty Images/RooM RF

Kasteelhoppen in Slovenië

Plusmagazine.be Onlineredactie

Kastelen spreken tot de verbeelding. En dat zelfs eeuwen nadat ze voor het eerst hun magische poorten openden. Want zodra je er binnenstapt, herinneren ze je aan de ridders, jonkvrouwen en landheren die er ooit door de gangen dwaalden. Hop jij tijdens je vakantie graag van het ene slot naar het andere? Trek dan naar Slovenië, daar bots je op zo’n 90 publieke forten en kastelen.

Die kastelen liggen verspreid over het ganse land. Wie ze aaneen rijgt, maakt dan ook een wondermooie, koninklijke roadtrip door het Sloveense landschap. Zo heeft de groene hoofdstad Ljubljana heeft haar eigen kasteel. Dat nestelt zich op een metershoge heuvel, waardoor het uitkijkt over de rest van de stad. Bij helder weer beklim je er zelfs een panoramatoren. Bovenaan bevind je je op 400 meter boven de zeespiegel. Zo kijk je tot in het verre zuiden, waar het rotsachtige Sloveense landschap talloze grotten herbergt. In die mysterieuze grotten bouwden ze 800 jaar geleden het duizelingwekkende kasteel van Predjama.

Kasteel van Predjama
Kasteel van Predjama © Jason's Travel Photography Getty Images

Al is het middeleeuws kasteel van Celje minstens even indrukwekkend… Alsof de ridders elk moment tevoorschijn kunnen komen.

Kasteel van Celje
Kasteel van Celje © cunfek Getty Images/iStockphoto

Kastelentocht door Posavje

Verken je het oosten van Slovenië? Zet dan koers richting Posavje. Deze regio telt zeven imposante kastelen. Tijdens een begeleide dagtrip hop je van de ene naar de andere. Zo kuier je door de Engelse tuinen rondom het kasteel van Mokrice, volg je een chocoladeworkshop in het kasteel van Rajhenburg en ontmoet je gravin Mathilde in het kasteel van Sevnica. Een Engelstalige begeleider voert je in stijl van de ene stop naar de andere. En tijdens het royale diner degusteer je vier culinaire gangen, telkens met bijpassende wijn.

Kasteel van Sevnica
Kasteel van Sevnica © kato08 Getty Images/iStockphoto

Lunchen of dineren als de adel

Niet alleen in Posavje schuif je als een edele aan tafel. Ook heel wat andere Sloveense kastelen huisvesten een gastronomisch restaurant. Daarvan prijken er zelfs enkele in de gidsen van MicheIin en Gault&Millau. De chefs koken met verse, lokale ingrediënten. Zo serveren ze traditionele gerechten die ze van een moderne, eclectische toets voorzien.

© Romana Lilic Getty Images

Culinair genieten in zo’n sprookjesachtige omgeving? Dat doe je bijvoorbeeld in Gostilna pri Lojzetu. Dit sterrenrestaurant voert je naar een statige manoir in Zemono. Het gebouw vleit zich tussen de glooiende wijngaarden, een fantastisch terroir waarmee chef Tomaž Kavčič erg creatief omspringt. In het kasteel van Ljubljana kies je zelfs tussen twee sterrenzaken: Gostilna na Gradu en Strelec Restaurant. Die laatste vond onderdak in de voormalige schutterstoren. Architect Boris Kobe gaf deze 16e-eeuwse ruimte een moderne make-over. Ook chef Igor Jagodic speelt met het verleden en het heden. Dat levert een hele reeks verrassende smaakcombinaties op.

Kasteel van Strmol
Kasteel van Strmol

Eerder zin in een lichte maaltijd? Haal dan een gevulde picknickmand op in het kasteel van Strmol. Die steekt boordevol verrukkelijke streekproducten. Je krijgt natuurlijk ook een picknickdeken mee. Dat strek je uit in het weelderige kasteelpark.

Overnachten in een kasteel

Krijg je maar geen genoeg van de Sloveense kastelen? Boek dan een overnachting in een historisch landhuis of middeleeuws fort. Je ontdekt bijvoorbeeld dat het kasteel van Otočec nog altijd evenveel grandeur uitstraalt als tijdens de renaissance. Dat dankt het aan z’n ligging: pal in het midden van de blauwgroene Krka-rivier. Knap uitzicht? Check! En ook aan comfort moet je helemaal niet inboeten. De oogverblindende boetiekkamers werden met veel respect gerestaureerd. Daardoor zijn ze zowel charmant als luxueus.

kasteel van Otočec - Suite
kasteel van Otočec – Suite

Sommige kasteelhotels pimpen je koninklijke vakantie met een geweldige activiteit. Zo kan je niet alleen blijven slapen op het kasteeldomein van Mokrice. Je verkent er ook een uitgestrekt golfterrein en je laadt je batterijen nadien terug op in de nabijgelegen thermen van Ćateź. Het kasteelhotel van Gredič verwent je dan weer met een eigen wijnbar.

Kasteelhotel van Gredič - Vinotheek
Kasteelhotel van Gredič – Vinotheek

Zin gekregen om als een echte royal te reizen door Slovenië? Of wil je meer weten over de bestemming in zijn geheel? Surf dan naar www.slovenia.info

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content