© STAD GENT

Licht in donkere dagen

In februari begint iedereen weer stilaan te verlangen naar het licht. Als je het wachten wat korter wil maken, kan je naar Gent, waar het Lichtfestival vijf dagen lang de stad laat stralen.

De kerstverlichting is weggehaald, maar de lente is nog niet in zicht. Februari is vaak een van de donkerste maanden. Om de drie jaar haalt Gent lichtkunstenaars uit binnen- en buitenland naar de stad om de straten en de pleinen in deze dagen te laten oplichten. Het parcours is deze editie langer dan ooit: 6,6 km, van het Sint-Pietersplein tot het textielmuseum MIAT en het Zonder Naam Park. Als je de hele wandeling afwerkt, kom je voorbij 39 lichtkunstwerken, van 37 kunstenaars. Je doorkruist daarbij het kunstenkwartier, het historische centrum en een stadsdeel waar je het industriële verleden van Gent kan ontdekken.

Licht in donkere dagen
© STAD GENT

Kinderwensen en uitgestorven dieren

Lichtsculpturen, spectaculaire projecties en kleine, intiemere creaties wisselen mekaar af. Wat mag je zoal verwachten? Een opvallend werk is Keys of Light van het Nederlandse kunstenaarscollectief Mr. Beam. Hier heb je zelf de regie in handen. Het collectief plaatst een piano op het Bisdomplein en als je erop speelt, breng je de omgeving tot leven door lichtcomposities op de omliggende gebouwen te laten verschijnen.

In theaterhuis de Kopergietery zijn de Gentse Maanfluisteraars aan het werk. Je wandelt er onder een hemel van lampen. Elke lamp in dit werk stelt een kinderwens voor. De wensen werden verzameld door de theaterateliers van de Kopergietery en lagereschoolkinderen uit Gent.

Licht in donkere dagen
© STAD GENT

Een van de spectaculairdere installaties is de Urban Safari van het Leuvense kunstenaarscollectief Skullmapping. Zij brengen dieren die door toedoen van de mens uitgestorven zijn weer tot leven via de lichttechniek van videomapping. Zo kan je in en op de Gouverneurswoning vreemde dieren spotten. Ooit al een quagga gezien? Dat dier is half paard, half zebra. Ook de dodo en de Tasmaanse tijger spoken rond.

Licht in donkere dagen
© STAD GENT

En tot slot is zeker het Museum of the Moon de moeite waard. De Britse kunstenaar Luke Jerram heeft het hemellichaam op een indrukwekkende manier gereproduceerd. Het heeft een diameter van liefst zeven meter en zweeft boven je hoofd aan de Kalandeberg. In het aanschijn van de witte bol kan je fantaseren over magie, weerwolven en onsterfelijkheid. Want de maan vormt een van de grootste inspiratiebronnen voor verhalen.

Lichtfestival Gent. Van 31/1 tot 4/2 in de Gentse binnenstad. Van 19 uur tot middernacht. Gratis. De stad Gent raadt aan het openbaar vervoer te gebruiken. Dat wordt uitgebreid tot op het niveau van de Gentse Feesten. www.lichtfestival.be

Partner Content