© Getty Images/Westend61

Loflied op de snijbiet: recepten

Het aanbod aan nieuwe – lees vergeten – groenten blijft groeien. Snijbiet of warmoes hoort zeker in dat rijtje thuis.

Omelet met snijbiet

Loflied op de snijbiet: recepten
© ISOPIX

(Voor 4 personen)

1 kg gekleurde snijbiet, zout, 1 teentje look, 3 cl olijfolie, peper, 7 eieren, 1 eetlepel vloeibare room, 60 g pijnboompitten, 15 g boter, 80 g geraspte parmezaan, bieslook.

1 Verwijder de nerf van de snijbiet tot op 3 cm (gebruik de nerven voor bijvoorbeeld een gratin).

2 Blancheer de snijbietbladeren in een grote kookpot met zout water gedurende twee minuten, vanaf het moment dat het water opnieuw kookt. Laat daarna schrikken in koud water zodat ze hun kleur behouden.

3 Hou vier mooie bladeren apart, hak de rest met het teentje look.

4 Warm een eetlepel olijfolie in een pan, doe er de gehakte snijbiet met look bij, breng op smaak met peper en zout en laat de bladeren al roerend smelten. Hou warm.

5 Klop de eieren met de melk. Voeg zout en peper toe. Maak vier porties. Rooster de pijnboompitten enkele seconden in een pan zonder vetstof.

6 Warm de olijfolie met een nootje boter in een klein pannetje op een matig vuur. Bak de eerste portie ei, bestrooi met parmezaan en leg er een snijbietblad op. Duw de bladrand netjes aan met een houten lepel. Laat twee tot drie minuten bakken, dek af en laat nog één minuut verder bakken. Laat de omelet op een bord glijden. Doe hetzelfde met de drie andere porties.

7 Bestrooi de omelet met geroosterde pijnboompitten en gesnipperde bieslook. Serveer met de gesmolten snijbiet.

Blinde vink van snijbiet en kalfsgehakt

Loflied op de snijbiet: recepten
© ISOPIX

(Voor 4 personen)

150 g ronde rijst, 4 eetlepels olijfolie, peper, zout, 30 g rozijnen, 1,2 kg snijbiet, sap van 1 citroen, 1 ui, 1 teentje look, 1 bussel peterselie, 3 sneden wit brood zonder korst, 3 cl melk, 350 g kalfsgehakt, 60 g geraspte comté, 1 ei, 3 mespunten curry, 1 mespunt kalfsfond in poeder.

1 Kook de rijst, laat uitlekken, roer er een eetlepel olijfolie, peper en zout door. Zet opzij.

2 Week de rozijnen 15 minuten in een glas lauw water.

3 Verwijder de nerven van de snijbiet. Blancheer de bladeren drie minuten in zout kokend water. Laat schrikken in koud water. Hou de acht mooiste bladeren apart.

4 Verwijder de draden van de nerven, snij ze in stukjes, laat vijf minuten garen in kokend water met citroensap en laat uitlekken.

5 Hak de geblancheerde snijbiet, de ui en het teentje look. Snipper de peterselie en hou één eetlepel apart. Mix het brood en de melk.

6 Meng in een slakom het kalfsgehakt met de ui, de look, de gehakte snijbietbladeren, de rijst, de comtékaas, het brood met melk, het ei, de uitgelekte rozijnen, curry, peper en zout.

7 Vouw de acht resterende snijbietbladeren open, breng in het midden van elk blad de farce aan, plooi de bladeren dicht tot blinde vinken. Leg ze in het mandje van de stoomkoker. Overgiet met een scheutje olijfolie, sluit de pan en laat 15 minuten stomen.

8 Warm de rest van de olie in een pan, sauteer er de gegaarde stukjes nerf in. Strooi er het kalfsfondpoeder, peper en zout over, voeg wat water toe, laat 10 minuten sudderen. Serveer de blinde vinken met de gesauteerde nerven, werk af met peterselie.

Pizza met snijbiet

Loflied op de snijbiet: recepten
© ISOPIX

(Voor 4 personen)

800 g snijbiet, 500 g pizzadeeg, 30 cl tomatensaus, 5 cl olijfolie, 1 eetlepel pikante ketchup, 1 koffielepel suiker, 1 eetlepel Provençaalse kruiden, 2 eetlepels pijnboompitten, 1 bussel peterselie.

1 Verwijder 2 cm van de nerf (of meer als die erg lang is). Snij met een mesje de nerf uit het blad. Haal indien nodig de draden weg.

2 Breng een grote pot zout water aan de kook. Laat de nerven tien minuten koken. Haal ze uit het water. Doe er daarna de bladeren in en laat drie minuten koken. Laat nerven en bladeren schrikken onder stromend water.

3 Verdeel het pizzadeeg in twee. Rol uit tot twee rechthoeken. Leg op een ovenplaat bekleed met bakpapier. Warm de oven voor op 200°C.

4 Meng de tomatensaus met één eetlepel olijfolie, ketchup, suiker en Provençaalse kruiden. Voeg wat zout en peper toe.

5 Bestrijk het deeg met tomatensaus, leg er de snijbiet en de nerven op. Besprenkel met olijfolie, bestrooi met pijnboompitten. Zet 12 tot 15 minuten in de oven.

6 Haal uit de oven, werk af met de gesnipperde peterselie en dien meteen op.

Tip. Maak je eigen tomatensaus door gepelde en ontpitte tomaten te mixen, en ze op een zacht vuurtje tot moes te koken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content