Maak zelf fruitwijn!

Het najaar barst van vers geoogste en voordelige vruchten. Bovendien moeten we nu onze eigen fruittelers steunen! Onze tip: maak van vruchten heerlijke fruitwijn. Het is echt niet moeilijk en zo kunt u uw gasten laten proeven van een fris appel- of notenwijntje. Om nadien trots te kunnen zeggen: “Ik heb hem gemaakt!”.

Appelwijn

Ingrediënten voor 1 fles:

· 75cl witte bourgognewijn of Chablis

· 400g appels

· 400g citroenen

· 100g suiker

Bereiding:

1. Boor het klokhuis uit de appels en schil ze. Snijd ze in schijfjes. Schil de citroenen tot op het vruchtvlees en snijd ze eveneens in schijfjes.

2. Schik een laag appelschijfjes in een vrij diepe kom, daarbovenop een laag citroenschijfjes en bestrooi alles met suiker. Schik opnieuw een laagje appelschijfjes en ga zo verder tot alle ingrediënten zijn opgebruikt.

3. Overgiet alles met de wijn en leg dan een bord en een gewicht op de vruchten, zodat alles goed door de wijn wordt doordrongen.

4. Dek de kom af en laat 2 tot 3 uur trekken. Schep de vruchten met een schuimspaan uit de kom en filter de wijn door een neteldoek. Giet de wijn voorzichtig over in een fles en laat ze koelen tot het moment dat u ze wilt opdienen.

Vlierbloesemwijn

Ingrediënten:

· Roséwijn, witte wijn of rode wijn van minimaal 12°

· 6 stuks vlierbloesem per liter wijn

· 1 glas alcohol om vruchten op te leggen per liter wijn (liefst brandewijn, jenever of fruitalcohol van 38°); reken 2 liter alcohol voor 18 flessen fruitwijn

· 150g suiker per liter wijn (2kg voor 18 flessen wijn)

· linnen doek of neteldoek om te filteren

· een trechter

Bereiding:

1. Pluk zes mooie en goed geopende vlierbloesemschermen per liter wijn. Bij gebrek aan verse bloesems kunt u 1 eetlepel vlierbloesemsiroop per liter wijn gebruiken.

2. Doe de bloesems in een grote bokaal of kom die u hermetisch kunt afsluiten, overgiet ze met de wijn en roer er de suiker door. Sluit de kom of de bokaal goed af. Laat trekken in een koele kamer of kelder.

3. De bloesems zullen naar het oppervlak omhoogkomen. Daarom moet u ze nu en dan terug naar de bodem van de kom of bokaal duwen en alles goed mengen.

4. Haal de bloesems na 48 uur uit de wijn en duw stevig met de hand stevig op de bloesems om er al het sap uit te halen.

5. Filter de wijn drie keer na elkaar door een linnen doek of een neteldoek.

6. Overgiet de wijn met de trechter in flessen en sluit ze met een kurk.

7. De vlierbloesemwijn is drinkklaar na één of twee weken. Hij wordt liefst binnen het jaar gedronken, maar kan eventueel nog een beetje langer bewaard worden.

Notenwijn

Ingrediënten:

· 12 verse noten

· 3,5 liter bordeauxwijn

· 1kg suiker

· oe liter alcohol om vruchten op te leggen (liefst brandewijn, jenever of fruitalcohol van 38°)

Bereiding:

1. Haal de noten uit hun schelp en snijd elke vrucht in vieren.

2. Doe de wijn, de suiker, de alcohol en de noten in een grote bokaal of kan.

3. Sluit de bokaal of de kan zorgvuldig af.

4. Laat 40 dagen trekken.

5. Filter de wijn, overgiet hem in flessen en stop ze dicht met een kurk.

Citroenwijn

Ingrediënten:

· 7 flessen goede witte wijn (samen zo’n 5l)

· 1kg suiker

· 5 niet behandelde citroenen

· 1 perssinaasappel

· 1 vanillestokje

· 1 kaneelstokje

· 1 liter alcohol om vruchten op te leggen (liefst brandewijn, jenever of fruitalcohol van 38°)

Bereiding:

1. Giet de wijn in een grote kom of bowl , voeg de suiker toe en roer tot alle suiker is opgelost.

2. Spoel de citroenen en de sinaasappel en snijd ze in vrij dunne schijfjes. Voeg deze bij de wijn.

3. Snijd het vanillestokje open en voeg het samen met het kaneelstokje bij de wijn.

4. Giet de alcohol bij de wijn. Roer goed, dek de kom of de bowl af en laat 30 tot 40 dagen trekken.

5. Filter de wijn door een zeef en verdeel hem over flessen. Sluit deze af met een kurk en serveer zeer koel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content